Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Agro: V minulom roku potvrdené tri nálezy BSE

BRATISLAVA - Počas minulého roka vyšetrili veterinári na Slovensku celkovo 69 061 kusov hovädzieho dobytka na ochorenie bovínnej spongiformnej encefalopatie (BSE) a 2 704 vzoriek na ochorenie scrapie u oviec a kôz.

Zo všetkých kontrolovaných zvierat potvrdili vlani tri pozitívne nálezy tzv. choroby šialených kráv a deväť prípadov scrapie, teda klusavky oviec. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS).

Jeden pozitívny nález BSE potvrdili veterinári z celkovo 55 232 kontrolovaných vzoriek zdravých zvierat. Ďalší pochádzal zo 145 vzoriek zabitých zvierat v rámci ochranných opatrení proti šíreniu BSE a tretí z 13 168 prekontrolovaných vzoriek uhynutých zvierat. Bez pozitívneho nálezu bolo 502 vzoriek núdzovo zabitých zvierat, ako aj 14 testovaných vzoriek hovädzieho dobytka s klinickými príznakmi. Pri prešetrovaní klusavky veterinári potvrdili sedem pozitívnych prípadov z 2 354 vzoriek uhynutých oviec a dva prípady z 245 testovaných vzoriek zdravých oviec. Všetkých 105 vyšetrovaných vzoriek na scrapiu u kôz bolo negatívnych.

V roku 2004 testovali veterinári na Slovensku na BSE celkom 82 949 kusov hovädzieho dobytka, z toho bolo sedem pozitívnych. Na ochorenie scrapie vyšetrili 1 838 oviec a päť kôz.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu