Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Maňka: Bez rozpočtu EÚ by sa nerozbehli štrukturálne projekty

Podpredseda Smeru-SD a europoslanec Vladimír Maňka.
Podpredseda Smeru-SD a europoslanec Vladimír Maňka.

BRATISLAVA - Nové členské krajiny podľa schválenie finančnej perspektívy potrebujú najviac, pretože bez toho nie je možné rozbehnúť nové štrukturálne projekty, uviedol podpredseda Smeru-SD a europoslanec Vladimír Maňka. "Veľká Británia tento fakt využila a takticky vyčkávala do poslednej chvíle s predložením svojej predstavy o dlhodobom rozpočte EÚ," povedal Maňka.

Podľa neho poslanci EP zo všetkých politických skupín dali predstaviteľom britského predsedníctva jasne najavo, že ich prvý a druhý návrh je egoistický a EP ho v žiadnom prípade neschváli. "Táto jednoznačná sila a jednota donútili Tonyho Blaira, aby urobil ústupky, ktoré sa blížia k tomu, čo nové štáty potrebujú. Ešte predtým poslanci EP veľmi negatívne hodnotili, že niektorí predsedovia vlád naleteli drobným ústupkom a súhlasili s nevýhodným návrhom zo 14. decembra," zdôraznil Maňka.

Podľa neho svojou slabosťou poškodzovali obyvateľov nových členských krajín, ktorých poslanci v EP sa na rozdiel od nich dokázali zjednotiť. "Na otázku talianskeho spravodajcu pre rozpočet, prečo slovenský premiér súhlasil s britským návrhom finančných perspektív zo 14. decembra, neexistovala uspokojujúca odpoveď. Veď Slovensko prichádzalo o miliardy korún a ostatné nové štáty EÚ tiež," upozornil Maňka.

Súčasná dohoda európskych lídrov podľa Európskych sociálnych demokratov ešte nie je pre rozvoj nových členských štátov postačujúca, aj keď priznávajú, že sa dosiahol pokrok. "Sme potešení, že predseda vlády Tony Blair pozitívne reagoval na pripomienky Európskeho parlamentu," konštatoval Maňka. Podľa neho Tony Blair urobil to najlepšie, čo za daných okolností mohol. Zobral do úvahy tri kľúčové požiadavky sociálnych demokratov. "Po prvé, dohoda umožňuje zvýšenie hladiny platieb, aj keď ešte nie v postačujúcej výške. Po druhé, dohoda uplatňuje princípy solidarity voči novým členským krajinám. Po tretie, pán Blair reagoval na našu požiadavku na zníženie Britského rabatu," zdôraznil Maňka.

Upozornil tiež, že niektorí čelní predstavitelia slovenskej vlády v polovici decembra súhlasili s podstatne horšími podmienkami pre Slovensko, "ako sme ich cieľavedome dosiahli už dnes". "My však skúsime ísť ešte ďalej. Kde je vôľa, stratégia a solidarita, tam je cesta. Už raz sme v Európskom parlamente vykopli loptu z domácej bránky a dosiahli sme cenné víťazstvo. Bolo to pri získavaní viac financií pre jadrovú elektráreň Jaslovské Bohunice," zdôraznil Maňka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu