Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

EÚ nám prispeje takmer 2000 eurami na obyvateľa

BRATISLAVA - Dohoda o rozpočte Európskej únie (EÚ) na roky 2007-2013 prinesie Slovensku dodatočných 398 miliónov eur. EÚ nám tak v najbližších siedmich rokoch prispeje čiastkou 10,303 miliardy eur, čo je takmer 2000 eur na jedného obyvateľa.

"Rozpočet je veľmi dobrý z pohľadu Európskej únie a skvelý z pohľadu Slovenska," myslí si o jeho podobe slovenský veľvyslanec pri EÚ Maroš Ševčovič. Za predpokladu, že z neho dokážeme vyťažiť maximum, by mal Slovensku pomôcť stať sa modernou a ekonomicky silnou krajinou, povedal v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu (SRo) Sobotné dialógy. Za úspech negociácií považuje Ševčovič získanie dodatočných 375 miliónov eur na odstávku dvoch blokov jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice, ako aj predĺženie lehoty na realizáciu projektov z dvoch na tri roky. Realizátorom projektov by mala pomôcť aj dohoda, že si DPH môžu započítať do nákladov, čo výrazne znižuje nároky.

Europoslanec za ĽS-HZDS Sergej Kozlík si myslí, že pri zdržanlivejšom diplomatickom postoji sme mohli získať o niekoľko miliónov eur viac. Z dlhodobej perspektívy však považuje britské snahy reformovať rozpočet za opodstatnené. Očakáva, že menší objem zdrojov oproti očakávaniam prinúti EÚ, aby ich vynakladala efektívnejšie. Problém podľa neho nebude ani pri schvaľovaní rozpočtu v Európskom parlamente, pretože tam podľa Kozlíka existujú silné väzby medzi politickými frakciami a národnými vládami.

Podľa britskej veľvyslankyne na Slovensku Judith Macgregorovej by mal schválený rozpočet odštartovať proces reformy financovania EÚ. V danej chvíli ho považuje za realistický kompromis. "Nemyslím si, že súhlas s návrhmi by bol lacnejší ak by bol prezentovaný skôr," povedala v súvislosti s výhradami, podľa ktorých mohla Veľká Británia uľahčiť prijatie rozpočtu, ak by ho predložila skôr, ako pred záverom svojho predsedníctva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu