Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Praha by mohla z rozpočtu EÚ získať 93 mld. českých korún ročne

BRATISLAVA - Čistý príjem Českej republiky by na základe dohody o rozpočte Európskej únie na roky 2007 až 2013 mohol predstavovať až 93 miliárd českých korún ročne. Uviedol to pre české médiá premiér Jiří Paroubek po ukončení bruselského summitu EÚ.

V prípade ČR sa strop na čerpanie prostriedkov zo štrukturálnych fondov a Fondu súdržnosti zvýšil oproti pôvodnému návrhu z 3,31 percenta HDP na 3,43 percenta HDP, čo v absolútnych číslach predstavuje asi 3 miliardy českých korún ročne.

Európski lídri sa v sobotu v ranných hodinách dohodli na summite v Bruseli na kompromisnom návrhu rozpočtu EÚ na roky 2007 až 2013. Konečnú verziu rozpočtu pre 25-členný blok odsúhlasili v závere dvojdňového summitu. Podľa kompromisného textu Británia súhlasila s výraznejším znížením svojej rozpočtovej úľavy a zvýšila tiež plány navrhnutých rozpočtových výdavkov.

Slovensko by podľa odhadov mohlo v roku 2007 z rozpočtu vyčerpať viac ako 46 miliárd slovenských korún, čo je trojnásobok v porovnaní so súčasným stavom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu