Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Od utorka platí zákaz dovozu a tranzitu vtáctva z Ukrajiny

BRATISLAVA - Hlavný veterinárny lekár SR Jozef Bíreš v utorok nariadil až do odvolania zákaz dovozu a tranzitu vtáctva z Ukrajiny ako ochranu pred zavlečením vtáčej chrípky na Slovensko.

Cez víkend totiž na ukrajinskom polostrove Krym zaznamenali výskyt vírusu vtáčej chrípky po masovom úhyne hydiny. Zákaz sa týka všetkých druhov vtákov a ich násadových vajec, čerstvého mäsa z hydiny, farmovej a voľne žijúcej pernatej zveri, mäsových výrobkov, ako aj surových krmív, konzumných vajec, či neošetrených loveckých trofejí z akýchkoľvek vtákov a neošetreného peria. Vyplýva to z informácii, ktorá zverejnila Štátna veterinárna a potravinová správy SR.

Po tom, čo testy v sobotu potvrdili na Ukrajine prítomnosť vírusu H5, platí v postihnutých oblastiach stav ohrozenia. Vzorky z Ukrajiny poslali do laboratórií v Británii a Taliansku, aby sa určilo, či ide o smrteľný kmeň H5N1, ktorý počas posledných dvoch rokov v Ázii zabil takmer 70 ľudí. V piatich dedinách na Kryme, v ktorých sa zistila prítomnosť vtáčej chrípky, vyhlásili karanténu a úrady začali v nedeľu likvidovať domácu hydinu. Predpokladá sa, že hydina sa vírusom nakazila od divých vtákov, ktoré využívajú krymské jazero Sivaš ako zimovisko alebo ako zastávku na zimných migračných trasách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu