Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Riečne okružné plavby po Dunaji sú najobľúbenejšie na svete

BRATISLAVA - Dunaj je najobľúbenejšou turistickou destináciou na svete pre riečne okružné plavby s približne 33-percentným podielom. Ako ďalej uviedol prezident medzinárodnej turistickej reklamnej spoločnosti Die Donau Gerhard Skoff, konkurencia Dunaja je veľmi silná. Mnohé ruské rieky, ale aj Níl, Jang c´-Ťjang či Rýn sú v segmente okružných plavieb tiež veľmi dravé a pokúšajú sa Dunaj v rebríčku preskočiť.

"Veľkým úspechom Die Donau je tiež otvorenie nového Mostu slobody v meste Novi Sad," uviedol Skoff, podľa ktorého mu výrazne napomohla aj Európska únia či Dunajská komisia. Podľa Skoffa je tak opäť zaručený súvislý priechod Dunaja až do delty bez bariér a zbytočných zdržaní. Rok 2005 zhodnotil Skoff z pohľadu Die Donau ako "bezproblémový" a "dopytovo úspešný". Za pozitívne označil aj predĺženie doby, počas ktorej trvá na Dunaji sezóna. "Kým kedysi trvala sezóna od mája do novembra, v súčasnosti trvá sezóna od marca až do januára," povedal Skoff. Združenie Die Donau plánuje v budúcnosti vytvoriť lepšie podmienky aj pre cyklistov. Zatiaľ čo v súčasnosti je vybudovaná cyklistická cesta zo Schwarzwaldu do Budapešti, v budúcnosti by sa mala predĺžiť až k Čiernemu moru.

Kým v sezóne 2003 bolo na Dunaji 75 kabínových lodí, v tomto roku to bolo 99 týchto lodí. Na sezónu 2006 je nahlásených už viac ako 100 lodí. "Dunaj je dôležitým aj pre Slovensko," zdôraznil Skoff s tým, že spoločnosť DDSG Blue Danube Viedeň zaznamenala v tomto roku približne 16 tis. pasažierov na vznášadle medzi Viedňou a Bratislavou a 5 200 pasažierov z Bratislavy do Budapešti. "Slovenská plavebná agentúra P.A.D. hlásila zhruba 27,3 tis. pasažierov na výletnej trati Hainburg-Devín-Bratislava, ktorú využívajú predovšetkým cyklisti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu