Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Nový zákon dovolí aj fyzickým osobám znížiť či dokonca zmazať dlhy

Dostali ste sa do neriešiteľnej finančnej núdze? Od januára bude možné i na Slovensku vyhlásiť osobný bankrot a zbaviť sa tak dlhov. Nový zákon o konkurze a reštrukturalizácii to umožní všetkým, ktorí sa dostanú do platobnej neschopnosti. Časti dlhu sa pritom budete môcť zbaviť aj bez jeho reálneho splatenia. Zákon vstúpi do platnosti už 1. januára 2006.



Osobné bankroty sú bežné i v ďalších európskych štátoch, napríklad vo Veľkej Británii, v Nemecku, Francúzsku či susednom Česku. Podľa ministerstva spravodlivosti bude na Slovensku stúpať počet osobných bankrotov. Súčasná dostupnosť rôznych pôžičiek či úverov predpokladá totiž i množstvo neplatičov.

Ako na to?
Ak sa teda dostanete do finančnej núdze a nebudete môcť platiť svoje dlhy, môžete požiadať súd o vstup do konkurzu. Ako dlžník by ste mali so splátkami dlhov meškať aspoň jeden mesiac a súdu preukázať, že váš majetok má hodnotu minimálne päťdesiattisíc korún. Potom už sudca vyhlási konkurz, v ktorom sa váš majetok speňaží a výťažok z neho sa rozdelí medzi veriteľov.

Oddlženie
Ešte počas konkurzu môžte požiadať súd o oddlženie. To trvá tri skúšobné roky, počas ktorého dlžník odovzdáva každoročne správcovi sumu určenú súdom, najviac však 70 percent z jeho čistého príjmu. Ak počas skúšobného obdobia splníte všetky povinnosti, po jeho skončení súd rozhodne o vašom oddlžení, čo znamená, že sa zbavíte všetkých dlhov, ktoré ste mali pred vyhlásením konkurzu.

Úver s ťažkosťami
Vyhlásenie bankrotu si treba dobre zvážiť. Ak sa totiž preň rozhodnete, musíte rátať s tým, že bankové inštitúcie vás budú registrovať ako neplatiča, a je otázne, či by ste v budúcnosti nejaký úver mohli získať. Opätovne si zabezpečiť ich dôveru nebude pre vás ako klienta s konkurznou nálepkou určite jednoduché.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu