Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pracovať doma je výhodné

Kto by si namiesto dlhého cestovania do zamestnania radšej neuvaril kávičku, v pokoji sa naraňajkoval a až potom, keď sa v domácnosti utíši ranný ruch, sa pustil do práce. To všetko umožňuje telework, alebo inak povedané - práca doma. Aké sú výhody a nevýhody tohto moderného zamestnaneckého pomeru a čo všetko by ste o ňom mali vedieť?

Z nedávneho prieskumu zastrešovaného agentúrami Jobpilot a Monster v 18 urópskych krajinách vyplynulo, že až 80 percent zamestnancov by aspoň občas rado pracovalo doma. Najmä v zahraničí je telework veľmi populárny. Na Slovensku sa zatiaľ len rozbieha, pretože zamestnávateľom chýbajú skúsenosti a nemajú k tomuto pracovnému pomeru potrebnú dôveru. Ich obavy sú však väčšinou úplne zbytočné.

Lepenie obálok? Nie!

Čo presne si teda pod pojmom telework predstaviť? V žiadnom prípade nie slabšie platenú prácu, ako lepenie obálok či výrobu rozličných predmetov. Ide o druh zamestnania, pri ktorom pracovník poberá rovnaké výhody ako klasický zamestnanec, len plní zadané úlohy v domácnosti. Umožňujú mu to moderné technológie (notebook, mobil, internet) a aj druh jeho práce, ktorá nevyžaduje osobnú účasť vo firme. Medzi najčastejších využívateľov teleworku patria programátori, dizajnéri, prekladatelia, novinári, spisovatelia, účtovníci či pracovníci v neziskových sektoroch.

Prevažne plusy

Veľkú výhodu pre zamestnávateľa predstavuje úspora energie a financií, pretože odpadnú náklady na prevádzku kancelárskych priestorov. Prieskumy tiež ukazujú, že zamestnanci pracujúci doma podávajú vyššie výkony (až o 30 percent) a omnoho nižšia je ich práceneschopnosť. Zamestnávatelia však niekedy môžu mať pocit, že nevedia presne ohodnotiť pracovníkovu výkonnosť a chýbať im môže i väčšia kontrola podriadených. Telework prináša výrazné plusy i pre zamestnanca, pretože nemusí strácať čas a ani peniaze dochádzaním do práce. Prednosť spočíva aj v tom, že si môže kanceláriu či pracovný kút zariadiť presne podľa svojich potrieb a lepšie zosúladiť pracovný život so súkromným.

Čo je podstatné

Pri zvažovaní možnosti zamestnať sa doma by ste si však mali uvedomiť, či sa na takúto prácu hodíte. Ak ste spoločensky zameraní a pracujete radšej tímovo, telework vám veľmi vyhovovať nebude. Naopak, budete skôr znechutení a váš výkon bude slabší. Výborné výsledky budú však dosahovať ľudia, ktorí vedia nielen presne zostaviť, ale i dodržať plán, sú technicky zdatní a obľubujú samostatnú prácu v známom prostredí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu