Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

ZSE znižuje ceny za distribúciu a prenos elektriny

BRATISLAVA - Západoslovenské energetika, a.s. (ZSE) znižuje od 1. októbra tohto roka pre oprávnených odberateľov, medzi ktorých patria priemyselné podniky, poplatky za distribúciu elektriny o 12 % a za prenos elektriny o 47 %. Rozhodol o tom 22. septembra Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

V číselnom vyjadrení to predstavuje zníženie poplatkov za distribúciu o 18 Sk za megawatthodinu (MWh) a za prenos elektriny zníženie o 14 Sk za MWh. "Dôvodom zníženia cien sú vyššie príjmy ZSE v tomto roku, ako boli úradom povolené," uviedol na pondelkovej tlačovej besede predseda ÚRSO Ján Matuský. Ako dodal, pre domácnosti bude zníženie taríf za distribučné služby a zníženie poplatku za prístup do prenosovej sústavy zohľadnené v cenovom návrhu na budúci rok. "Pre domácnosti sa zníženie týchto poplatkov premietne až v budúcom roku kvôli mimoriadnemu odpočtu, ktorý je pri takom množstve zákazníkov nákladný a úspora, ktorá sa premietne v cene, by bola znížená o náklady za mimoriadny odpočet," povedal Matuský.

Domácnostiam tak od budúceho roka poklesne podľa Matuského poplatok za distribúciu a prenos o 11,6 %, čo predstavuje na konečnej cene za elektrickú energiu zníženie asi o 3 %. V prípade distribučných spoločností Stredoslovenská energetika, a.s. a Východoslovenská energetika, a.s. ÚRSO zatiaľ neuvažuje o znížení cien za tieto poplatky. "Nakoľko u týchto subjektov úrad nezistil vyššie príjmy, ako sú povolené, tak sme sa znížením poplatkov nezaoberali," dodal Matuský.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu