Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prezident podpísal zvýšenie DPH aj zmeny v spotrebných daniach

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič dnes podpísal novelu zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH) a novelu zákona o spotrebnej dani z elektriny, uhlia a zemného plynu. Informoval o tom jeho hovorca Marek Trubač.

Podľa novely sa od začiatku budúceho roka dočasne zvýši základná sadzba DPH z 19 % na 20 % a zároveň sa zruší znížená sadzba DPH vo výške 6 %, ktorá sa uplatňuje na predaj potravín z dvora. Zvýšenie základnej sadzby dane pripravilo ministerstvo financií ako dočasné opatrenie, ktorého platnosť sa skončí, keď schodok verejnej správy dosiahne menej ako 3 % hrubého domáceho produktu.

Daňové príjmy štátu by tak vďaka týmto opatreniam mali v budúcom roku vzrásť o 185,5 mil. eur. V roku 2012 ministerstvo financií počíta s nárastom príjmov o viac ako 196 mil. eur a o rok neskôr by daňové príjmy mali vzrásť o viac ako 209 mil. eur. Dočasné zvýšenie DPH o jeden percentuálny bod označila premiérka Iveta Radičová po rokovaní Koaličnej rady za "Ficovu daň". Bývalý premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico označil tento krok za najhoršie pravicové riešenie, ktorým koaličné strany porušujú predvolebné sľuby, keďže sľubovali dane nezvyšovať.

Podľa analytikov sa zvýšenie DPH o 1 percentuálny bod môže preniesť do nárastu cien niektorých tovarov a služieb. Obyvatelia by však zvýšenie DPH mali pocítiť iba minimálne a celkový vplyv tohto opatrenia na nárast cenovej hladiny by podľa odhadov mal dosiahnuť zhruba 0,5 až 0,8 percentuálneho bodu. Určitý dopad pripravených opatrení na nárast cenovej hladiny však pripúšťa aj rezort financií. V budúcom roku vplyvom rastu cien energií a tiež vplyvom konsolidačných opatrení očakáva rýchlejší rast cien oproti pôvodným odhadom o 0,7 percentuálneho bodu.

Uhlie a zemný plyn určené na výrobu tepla pre domácnosti teplárenskými spoločnosťami už nebudú oslobodené od spotrebnej dane. Od nového roka už na základe novely rovnako nebude daňovo zvýhodnený zemný plyn (CNG) určený na použitie ako pohonná látka. Uhlie a zemný plyn použité teplárenskými spoločnosťami na výrobu tepla sa budú na základe novely zdaňovať spotrebnou daňou.

Prezident podpísal aj novelu zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja, na základe ktorej sa rozširuje sortiment biogénnych látok o bioetanol s obsahom alkoholu najmenej 99,7 % objemu. Rovnako sa mení aj systém daňového zvýhodňovania zmesi minerálneho oleja (motorového benzínu a nafty) s biogénnou látkou tak, že nahrádza doterajších 122 daňových sadzieb novým environmentálnym pravidlom daňového zvýhodňovania týchto minerálnych olejov.

Rezort financií taktiež pripravil zrušenie zníženej sadzby spotrebnej dane na označené plynové oleje, tzv. červenú naftu. Tento krok kritizoval v pléne parlamentu poslanec za stranu Smer-SD Ľubomír Vážny, podľa ktorého by štát mal zachovať daňové zvýhodnenie červenej nafty.

Na základe novely sa taktiež znižuje sadzba spotrebnej dane na skvapalnené plynné uhľovodíky (LPG) určené na použitie, ponúkané na použitie alebo použité ako pohonná látka a zároveň sa ruší oslobodenie od spotrebnej dane v prípade, ak sú skvapalnené plynné uhľovodíky použité ako pohonná látka.

Prezident podpísal aj zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov, ktoré je naplánované v dvoch krokoch, a to od 1. februára 2011 a následne od 1. marca 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu