Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MF očakáva v roku 2011 na daniach 8,92 miliardy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo financií očakáva, že štát na budúci rok vyberie na daniach 8,92 miliardy eur. Vyplýva to z novej prognózy daňových príjmov verejnej správy, ktorú dnes zverejnilo ministerstvo. V júnovom odhade úrad počítal s nižším výnosom zhruba o pol miliardy eur.

Bývalá vláda expremiéra Roberta Fica (Smer-SD) naplánovala na tento rok daňové príjmy štátneho rozpočtu vo výške 8,66 miliardy eur, podľa novej prognózy MF dosiahnu 8,11 miliardy eur.

Celkové daňové príjmy verejnej správy, ktorá okrem štátneho rozpočtu zahŕňa napríklad aj hospodárenie samospráv, podľa nového odhadu ministerstva na budúci rok stúpnu na 11,21 miliardy eur. V rokoch 2012 až 2013 sa majú ďalej zvyšovať, a to rýchlejšie, než MF predpokladalo v júni.

Nárast daňových príjmov verejnej správy do roku 2013 v porovnaní s júnovou prognózou ministerstvo zdôvodnilo zvýšením odhadu tohtoročného výberu, ktorý by mal dosiahnuť 10,07 miliardy eur. Podporia ich tiež chystané zmeny zákonov, napríklad zvýšenie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) či niektorých spotrebných daní. Naopak, brzdiť ich bude mierne spomalenie rastu ekonomiky v budúcom roku z dôvodu ozdravných opatrení.

Vďaka chystaným opatreniam v daňovom a odvodovom systéme získa štát podľa MF v budúcom roku dodatočných 575,2 milióna eur. Väčšiu časť do rozpočtu prinesú zmeny v daniach, napríklad zvýšenie sadzby DPH posilní príjmy rozpočtu o 185,5 miliardy eur. Podľa najnovšieho odhadu ministerstva stúpne hrubý domáci produkt (HDP) v tomto roku medziročne o štyri percentá. Na budúci rok sa rast zvoľní na 3,3 percenta, neskôr by mala ekonomika opäť pridať. Ministerstvo financií už zverejnilo návrh výdavkov štátneho rozpočtu na rok 2011. V porovnaní so schváleným rozpočtom na tento rok počíta s ich navýšením o približne štyri percentá na 16,94 miliardy eur. Reálne sa však podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) znížia, keďže tohtoročné výdavky vraj výraznejšie prekročia plán Ficovho kabinetu.

Dane pokrývajú najväčšiu časť výdavkov štátu. Rozdiel medzi verejnými výdavkami a príjmami tento rok podľa odhadu MF dosiahne 7,8 percenta HDP, bývalá vláda ho naplánovala na 5,5 percenta výkonu ekonomiky. Ministerstvo chce na budúci rok znížiť schodok verejných financií na 4,9 percenta HDP, pod tri percentá výkonu ekonomiky ho plánuje stlačiť do roku 2013.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu