Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Obnova produkcie ropy v Mexickom zálive je pomalá

NEW YORK - Produkcia ropy a zemného plynu v Mexickom zálive zostáva aj takmer týždeň po príchode ničivého hurikánu Katrina ochromená a obnovuje sa len veľmi pomaly.

Doteraz sa podarilo obnoviť prevádzku len v jednej z ôsmich rafinérií, ktoré minulý týždeň vážne poškodila búrka. Ďalších 12 rafinérií v oblasti muselo znížiť produkciu kvôli nedostatku ropy. Podľa vládnych správ produkcia ropy v Mexickom zálive v sobotu dosiahla 21 % svojej pôvodnej kapacity, zatiaľ čo ťažba zemného plynu sa zvýšila na 42 %.

Hurikán Katrina spôsobil výpadok takmer 10 % produkcie benzínu a nafty USA. V snahe pokryť tento nedostatok plánujú Európa a Kanada uvoľniť svoje núdzové zásoby benzínu. Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) ešte v piatok rozhodla, že jej 26 členov uvoľní počas nasledujúcich 30 dní denne 2 mil. barelov ropy na pomoc pri obnove produkcie ropy v Mexickom zálive.

O stabilizáciu cien ropy, ktoré v dôsledku výpadkov produkcie USA stúpli na nové historické maximá, sa snaží aj Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Jedenásť členov ropného kartelu v súčasnosti ťaží denne 30,4 mil. barelov ropy. Irán pritom v nedeľu vyhlásil, že na najbližšom stretnutí OPEC, ktoré sa uskutoční 19. septembra vo Viedni, navrhne zvýšenie produkcie o 1 mil. barelov denne s cieľom stabilizovať ropné trhy.

Ceny ropy v pondelok ráno poklesli o takmer 1 USD. Futures londýnskej ropy Brent poklesli o 86 centov na 65,2 USD za barel. Americká ropná burza New York Mercantile Exchange zostala v pondelok pre štátny sviatok zatvorená.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu