Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

To je šialené! Benzín už za 41 korún!

Na bratislavskej pumpe ÖMV sa včera vodiči nestačili čudovať. Najobľúbenejší benzín s oktánovým číslom 95 tankovali až za 41 korún.
Na bratislavskej pumpe ÖMV sa včera vodiči nestačili čudovať. Najobľúbenejší benzín s oktánovým číslom 95 tankovali až za 41 korún.

BRATISLAVA - Ak ste včera tankovali benzín, zrejme ste sa opäť poriadne rozčúlili. Ceny najpoužívanejšieho benzínu s oktánovým číslom 95 totiž na niektorých čerpacích staniciach vyskočili na neuveriteľných 41 Sk za liter.

Len pred troma týždňami motoristi zhrozene sledovali, ako cena benzínu pokorila obávanú štyridsiatku. Podľa údajov internetového servera natankuj.sk sa odvčera tankuje benzín 95 a nafta približne až o 80 halierov za liter drahšie. Na mnohých čerpacích staniciach tak nešťastní motoristi zaplatia za najpoužívanejší benzín s oktánovým číslom 95 už rovných 41 Sk za liter. V prípade 100-oktánového benzínu cena stúpla o 1 Sk za liter, čím sa jej cena priblížila tesne k hranici 45 Sk/liter. Ceny pohonných látok tak stúpli na nové historické maximá.

Predajcovia zvýšenie cien dlhodobo odôvodňujú hlavne pohybom cien ropy na svetových trhoch a výkyvmi kurzu slovenskej koruny voči doláru. Ceny ropy od pondelka rastú v obavách z dôsledkov jedného z najničivejších hurikánov v histórii USA. V amerických vodách Mexického zálivu bola po pondelkovom presune hurikánu Katrina na pevninu odstavená takmer všetka ťažba ropy, čo predstavuje štvrtinu americkej produkcie.


Slovnaft sa opäť nabalil!

Čistý zisk rafinérky za prvý polrok je vyše 5 miliárd korún

Rafinérska spoločnosť Slovnaft ukončila hospodárenie v prvom polroku tohto roka s čistým ziskom 5,326 mld. Sk! V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 525 mil. Sk. Prevádzkové výnosy spoločnosti dosiahli za prvých šesť mesiacov tohto roka hodnotu 50,771 mld. Sk, prevádzkové náklady pritom v sledovanom období predstavovali 45,177 mld. Sk. V prvom polroku roka 2005 utŕžila spoločnosť za predaj vlastných výkonov a tovaru 43,569 mld. Sk. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje nárast o 12,5 %.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu