Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Benzín bude za 50 Sk!?

BERLÍN/BRATISLAVA - Hrozí, že už čoskoro môžeme tankovať liter benzínu za 50 korún! A cena ešte porastie. Experti predpovedajú zvýšenie ceny ropy na 120 amerických dolárov za barel, čo je v prepočte asi 3 824,88 Sk za barel (196 litrov).

Je to takmer dvakrát viac ako dnes! Túto cenu by malo čierne zlato dosiahnuť v roku 2030. Znamenalo by to, že z dlhodobého hľadiska môžeme očakávať 100-percentný nárast ceny. Vyplýva to zo správy, ktorú uverejnil hamburský inštitút pre výskum hospodárstva.

Ak by sme odpočítali infláciu, nárast by bol približne o 60 %. Inštitút pri svojom výskume vychádzal z ročného rastu svetového hospodárstva vo výške 2,8 % a ročného nárastu miery inflácie vo výške 2,5 %. Podľa inštitútu sa v rovnakom čase zvýši svetová spotreba energie o 75 percent. Dôvodom bude hlavne rast spotreby v rozvojových krajinách. V súčasnosti sa ropa druhu Brent predáva za viac ako 66 amerických dolárov (2 087,84 Sk) za barel, čo predstavuje nárast jej ceny o 60 % oproti začiatku tohto roka.

Slovenský Slovnaft nárast ceny ropy taktiež predpokladá, i keď nie až taký dramatický. Podľa hovorkyne spoločnosti Kristíny Félovej "je viac než pravdepodobné, že ceny ropy naďalej porastú, Slovnaft si však nemôže dovoliť robiť prognózy na také dlhé obdobie. Určite však nepredpokladáme, že sa ceny vrátia na hodnoty spred pár rokov, keď predstavovali 20 dolárov za barel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu