Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Slovensko čerpá percentuálne najmenej peňazí z eurofondov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko čerpá percentuálne najmenej peňazí spomedzi krajín, ktoré eurofondy čerpať môžu. V rozhovore s predsedom Bratislavského samosprávneho kraja Pavlom Frešom na to poukázal generálny tajomník Združenia európskych regiónov (AER) Klaus Klipp.

Informovala o tom dnes hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová. Dodala, že Klipp hovoril aj o štúdii, ktorú vypracovalo AER, kde sledovali spojitosť medzi decentralizáciou v krajine a ekonomickým rozvojom. "Švajčiarsko je najviac decentralizované a má najsilnejší ekonomický rast. Slovensko je na konci," povedal Klipp.

Frešo to pripisuje najmä tomu, že rozhodovaciu úlohu majú centrálne rezorty v Bratislave a nie jednotlivé krajské samosprávy, ktoré lepšie vedia, čo potrebujú. Zlepšilo by sa to podľa neho posilnením úloh krajov, ktoré by mali byť riadiacimi orgánmi.

Šéf BSK podľa Tyšlerovej zároveň poukázal na dôležitosť toho, aby mal Bratislavský kraj svoje zastúpenie priamo v Bruseli. "Bruselskú kanceláriu bratislavskej župy vnímame ako dôležitý prvok nášho zápasu za eurofondy pre Bratislavský kraj. A v tomto zmysle nielenže bude zachovaná, ale zvažujeme aj jej rozšírenie," uzavrel Frešo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu