Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Analytici: Rast ekonomiky sa v treťom štvrťroku opäť zvoľnil

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika v treťom štvrťroku opäť pribrzdila tempo medziročného rastu, hrubý domáci produkt (HDP) stúpol približne o štyri percentá. Vyplýva to z odhadov analytikov. Hospodárstvo podľa ekonómov naďalej ťahal najmä zahraničný dopyt, domácu spotrebu stále brzdili negatívne dopady svetovej hospodárskej krízy.

Ekonomika sa začiatkom roka vrátila k medziročnému rastu, vlani ju stiahla do červených čísel kríza. Rast HDP sa v druhom štvrťroku zvoľnil na 4,7 percenta oproti 4,8 percenta v úvodnom kvartáli. Výkon hospodárstva v prvom polroku podporoval najmä export ťahaný dopytom najväčších obchodných partnerov Slovenska. Spotreba domácností poznačená prepúšťaním pracovníkov a pomalším rastom miezd skôr stagnovala.

"Ekonomický rast naďalej ťahá najmä zahraničný dopyt," tvrdil analytik ING Bank Eduard Hagara. Domáci dopyt podľa neho napriek miernej stabilizácii na trhu práce naďalej zaostáva. "Dôvera spotrebiteľov je stále veľmi nízka," doplnil Hagara. Váhanie obyvateľstva pri výdavkoch sa prejavuje napríklad v tržbách maloobchodu, ktoré od začiatku roka v stálych cenách väčšinou medziročne klesali.

"Popri raste vývozov ekonomiku potiahla tvorba investičných zásob, čo súvisí s rastom priemyselnej výroby a väčšou dôverou v ekonomické oživenie," myslí si analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Spomalenie medziročného rastu HDP podľa nej súvisí s očakávaným zvoľnením ekonomík v eurozóne, najmä v Nemecku.

Rýchly odhad vývoja ekonomiky v treťom kvartáli uvoľní Štatistický úrad v piatok. Prvé údaje neobsahujú štruktúru HDP, úrad ju spresní začiatkom decembra. V poslednom mesiaci roka by štatistici mali zverejniť aj revíziu starších dát o HDP v jednotlivých kvartáloch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu