Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Deficit verejných financií vlani stúpol na 7,93 pct HDP

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Schodok verejných financií vlani stúpol na 7,93 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to zo spresnených údajov, ktoré dnes zverejnil Štatistický úrad. Bývalá vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pôvodne na minulý rok naplánovala verejný schodok nad dve percentá výkonu ekonomiky, odhad deficitu sa pre výpadok príjmov v dôsledku krízy postupne zhoršoval.

V roku 2008 verejné financie skončili s mínusom 2,09 percenta HDP. Kondíciu verejných financií najviac ovplyvňuje vývoj štátneho rozpočtu. Počas uplynulého roka, ktorý poznačila hospodárska kríza, Ficova vláda zvyšovala výdavky, pričom príjmy výrazne klesli. V absolútnom vyjadrení skončili verejné financie s mínusom zhruba päť miliárd eur, čo bol o 3,6 miliardy eur vyšší schodok ako v roku 2008. Úrad ešte v apríli vyčíslil minuloročný deficit na 6,77 percenta HDP.

Súčasný stredopravý kabinet premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) počíta v tomto roku s verejným schodkom 7,8 percenta výkonu hospodárstva. Ficova vláda ho pôvodne naplánovala na 5,5 percenta HDP. Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok počíta so skresaním deficitu na 4,9 percenta HDP. K spomaleniu zadlžovania krajiny má napomôcť aj úsporný balíček, ktorý počíta okrem iného so zvyšovaním daní, rozšírením povinných odvodov a škrtmi štátnych výdavkov.

Štatistici zverejnili tiež údaje o celkovom dlhu Slovenska, ktorý vlani stúpol na 35,42 percenta HDP. V absolútnom vyjadrení zadlženie krajiny dosiahlo 22,33 miliardy eur; tento rok by mal dlh stúpnuť nad 42 percent HDP.

Údaje o deficite a dlhu predkladá Štatistický úrad Európskej komisii dvakrát ročne, a to k 1. aprílu a spresnené dáta k 1. októbru. Úrad v aktuálnej správe revidoval aj dáta za predchádzajúce obdobia. Verejné schodky v rokoch 2006 až 2008 boli podľa nich v porovnaní s jarnou správou nižšie, celkový dlh naopak nepatrne vyšší.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu