Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Žiline otvoria Aupark napriek chýbajúcej kolaudácii

Dokončovacie práce na žilinskom Auparku
Dokončovacie práce na žilinskom Auparku (Zdroj: SITA)

ŽILINA - Obyvatelia a návštevníci Žiliny môžu od štvrtka nakupovať v novopostavenom Auparku v centre mesta, proti ktorému roky bojovala radnica pod vedením primátora Ivana Harmana (SDKÚ-DS). Aupark ešte neskolaudovali, jeho otvorenie umožnilo povolenie na predčasné užívanie.

Centrum skolaudujú až v nasledujúcich mesiacoch po úpravách priľahlých ciest a križovatiek. Má sa tak predísť dopravným problémom, ktorých sa obávala i radnica. Informovali o tom dnes zástupcovia Auparku.

"Máme prerušené konanie do 15. decembra, máme predložiť ešte niektoré dokumentácie stavebnému úradu. Predpokladáme, že by nám mohlo byť vydané stavebné povolenie do januára, februára budúceho roka. Do konca prvého polroku budúceho roku chceme dokončiť aj dopravnú infraštruktúru, ktorá súvisí s Auparkom," povedal novinárom Slavomír Jankovič, šéf predstavenstva spoločnosti HB Reavis Slovakia, ktorá výstavbu centra pripravila.

Pripustil, že bez úprav okolitých ciest a križovatiek sa v okolí Auparku môžu objaviť menšie dopravné problémy. Centrum mesta je totiž už dlhší čas preťažené. Na možné dopravné problémy v minulosti upozornila aj radnica, ktorá presadzovala vybudovanie nákupného strediska v okrajovej časti Žiliny. "Akonáhle nám príslušné inštitúcie vydajú povolenia na úpravu križovatiek, aké boli v projektovej dokumentácii, tak komfort sa zväčší," poznamenal Jankovič.

Aupark začali stavať približne pred tromi rokmi, investícia sa vyšplhala na 67 miliónov eur. Prácu by v novom centre malo dostať vyše 600 ľudí. Aupark by mal postupne ponúknuť vyše 120 prevádzok, zastúpenie by v ňom malo mať viacero veľkých módnych reťazcov a značiek. Chýbať nebudú supermarket, banky, reťazce rýchleho občerstvenia, kvetinárstvo, kaderníctvo, lekáreň či cestovné kancelárie. Návštevníci budú mať k dispozícii 900 miest na parkovanie.

S výstavbou Auparku na Štúrovom námestí nesúhlasilo terajšie vedenie radnice. Poukazovalo nielen na možné dopravné problémy, podľa neho v súlade so zákonom nebol ani predaj námestia za exprimátora a predsedu SNS Jána Slotu. Sporom sa zaoberali aj súdy, výstavbu nákupného centra sa však zástupcom samosprávy napokon nepodarilo zastaviť. Nákupný komplex tak otvoria pred novembrovými komunálnymi voľbami, v ktorých by sa mal o primátorské kreslo uchádzať aj Harman.

Auparky už fungujú v Bratislave a Piešťanoch, v budúcnosti by mali pribudnúť tiež v Košiciach, Trenčíne či Ružomberku.

V nasledujúcom období sa chystá v Žiline tiež otvorenie nákupného centra Mirage, ktoré stavajú neďaleko Auparku. Tamojší podnikateľ George Trabelssie, ktorý má podľa niektorých médií blízko k Slotovi, investuje do jeho výstavby asi 33 miliónov eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu