Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Žilinský Aupark možno o rok, v Trenčíne a Košiciach nejasný

Výstavba Auparku v Žiline
Výstavba Auparku v Žiline

ŽILINA - Nákupné stredisko Aupark v centre Žiliny, s výstavbou ktorého nesúhlasila tamojšia radnica, plánujú otvoriť za necelý rok.

Informoval o tom zástupca developera projektu HB Reavis Slovakia Roman Karabelli. Podľa neho sa už podarilo získať prvých nájomcov prevádzok v obchodnom centre. Zatiaľ nie je celkom jasný termín začatia výstavby Auparku v Trenčíne, v ktorom sa o projekte v lete uskutočnilo i referendum. Problémy neobišli ani výstavbu centra v Košiciach.

"V Žiline je plán otvorenia po kolaudácii na budúci rok v treťom kvartáli. Tento projekt normálne pokračuje, na budovu už pribudla aj sklenená fasáda," poznamenal Karabelli.

Centrum, výstavba ktorého sa rozbehla predvlani, by malo ponúknuť celkovo 137 prevádzok. Podľa skorších informácií stavebné náklady dosiahnu asi dve miliardy korún (66,39 milióna eur).

S výstavbou Auparku na Štúrovom námestí nesúhlasila žilinská radnica pod vedením primátora Ivana Harmana (SDKÚ-DS). Poukazovala na možné dopravné problémy, pri predaji námestia za exprimátora a predsedu SNS Jána Slotu vraj došlo i k porušeniu zákona. Sporom sa zaoberali aj súdy. Z nedávneho rozhodnutia žilinského krajského súdu napokon vyplynulo, že obchodná zmluva o predaji námestia je platná. Radnica ešte zvažuje podanie dovolania na Najvyšší súd.

Podľa Karabelliho nie je celkom jasné, kedy sa rozbehne výstavba Auparku v Trenčíne. V súčasnosti sa čaká na vydanie územného rozhodnutia. Podľa niektorých prognóz by vraj mohli nákupné centrum po asi osemnásťmesačnej výstavbe otvoriť pred Vianocami v roku 2012.

Aj v Trenčíne narazil Aupark pred časom na problémy. Zástupcovia Smeru-SD, ktorého mestskí poslanci sú v opozícii, zorganizovali proti výstavbe Auparku v strede Trenčína petíciu. Kritici varovali, že stavba prispeje k ďalšiemu zahusťovaniu v centre mesta. Odpoveďou samosprávy na čele s primátorom Branislavom Cellerom (SDKÚ-DS) bolo referendum o výstavbe Auparku v centre Trenčína. Júlový plebiscit však bol napokon pre nízku účasť voličov neplatný. Niektorí obyvatelia však upozornili, že referendum bolo len formálnou záležitosťou, lebo mesto pozemky pod Aupark už stihlo predať investorovi.

Problémy postihli aj výstavbu Auparku v centre Košíc. Investíciu zdržalo najmä vysporiadanie pozemkov, námietky počas stavebného konania a najmä riešenie nových ciest, na ktorom sa investor s mestom dlho nevedel dohodnúť. Podľa developera by sa však výstavba, ktorá vyjde na 93 miliónov eur (2,8 miliardy korún), mala v blízkej budúcnosti rozbehnúť. Nákupné centrá Aupark už stoja alebo sa pripravujú tiež v Bratislave, Ružomberku či Piešťanoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu