Streda12. jún 2024, meniny má Zlatko, zajtra Anton

Strana Smer nesúhlasí s urýchlením privatizácie podnikov

Predseda strany Smer Róbert Fico.
Predseda strany Smer Róbert Fico.

BRATISLAVA - Strana Smer - sociálna demokracia (SD) nesúhlasí s urýchlením privatizácie podnikov a odmieta formu, akú v súčasnosti navrhuje slovenská vláda.

Ako ďalej na piatkovej tlačovej besede informoval predseda strany Smer-SD Robert Fico, strana zároveň žiada Vládu SR, aby do konca tretieho voleného obdobia NR SR neprijímala žiadne rozhodnutia o privatizácii, resp. doprivatizácii majetku vo vlastníctve štátu alebo Fondu národného majetku SR (FNM). "Obrátil som sa na predsedu NR SR Pavla Hrušovského so žiadosťou, aby na najbližšiu schôdzu parlamentu zaradil ako jeden z prvých bodov uznesenie o zastavení akýchkoľvek privatizačných projektov," povedal Fico.

Slovenský politický systém je podľa Fica nestabilný a vláda má menšinové postavenie, ktoré sa opiera o netransparentné politické dohody. "Napriek tomuto stavu má zámer urýchliť proces privatizácie majetku vo vlastníctve štátu alebo FNM," povedal Fico. Ako pokračoval, rozhodnutia o privatizácii má prijímať buď vláda so silným väčšinovým postavením alebo v prípade menšinového postavenia, ako je to teraz, len na základe dohody relevantných politických síl. "Ak má byť nevýhodná, netransparentná a má viesť len k vysokým ziskom nových zahraničných vlastníkov a zdraženiu sprivatizovaných služieb, neprijímať ju vôbec," konštatoval R. Fico.

Na pondelkovom rokovaní o návrhu na použitie majetku FNM v roku 2006 skonštatovali viacerí členovia Porady ekonomických ministrov (PEM) veľkú nespokojnosť s procesom privatizácie v tomto volebnom období. Ako uviedol po rokovaní PEM minister financií Ivan Mikloš, keďže sa končí tretí rok tohto volebného obdobia, v privatizácii došlo k veľmi malému pokroku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu