Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Schodok štátneho rozpočtu stúpol na 3,11 miliardy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Schodok štátneho rozpočtu Slovenska ku koncu septembra stúpol na 3,11 miliardy eur, dosiahol tak 83 percent z celoročného plánu. V závere ôsmeho mesiaca skončilo hospodárenie štátu s deficitom 2,82 miliardy eur, informovalo dnes ministerstvo financií (MF). Na konci septembra 2009 rozpočtový schodok dosiahol 1,36 miliardy eur.

Príjmy rozpočtu do konca septembra tohto roka stúpli medziročne o štyri percentá na 7,54 miliardy eur, čo sú asi tri pätiny celoročného plánu. Najväčšiu časť príjmov štát inkasuje z daní. MF vo svojej ostatnej prognóze odhadlo, že tento rok daňové príjmy štátu dosiahnu 93,6 percenta z pôvodne očakávanej úrovne.

Výdavky rozpočtu v závere deviateho mesiaca vzrástli oproti rovnakému obdobiu vlaňajška o necelú štvrtinu a dosiahli 10,65 miliardy eur. Bývalá vláda pod vedením Roberta Fica (Smer-SD) ich na tento rok naplánovala na 16,28 miliardy eur.

Štátny rozpočet najviac ovplyvňuje hospodárenie verejných financií, ktoré by tento rok podľa posledného odhadu mali skončiť v schodku 7,8 percenta výkonu ekonomiky. Bývalé vedenie úradu na čele s ministrom financií Jánom Počiatkom (Smer-SD) plánovalo verejný deficit 5,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP).

MF už predstavilo návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Počíta v ňom so schodkom 3,82 miliardy eur. Príjmy štátu by mali dosiahnuť približne 13,09 miliardy eur a výdavky zhruba 16,92 miliardy eur. Vláda chce na budúci rok skresať deficit verejných financií na 4,9 percenta HDP. K splneniu plánu majú prispieť viaceré opatrenia, napríklad zvýšenie spotrebných daní a dane z pridanej hodnoty či šetrenie štátnych výdavkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu