Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Schodok štátneho rozpočtu stúpol na 983,46 milióna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Schodok štátneho rozpočtu Slovenska koncom marca stúpol na 983,46 milióna eur zo 780,28 milióna eur v závere februára. Hospodárenie vlády sa zhoršilo aj v porovnaní s tretím mesiacom vlaňajška, prvý štvrťrok 2009 rozpočet uzavrel s deficitom 204,65 milióna eur. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnilo ministerstvo financií na svojej internetovej stránke.

Príjmy rozpočtu, ktoré pochádzajú najmä z daní, v marci stúpli medziročne o zhruba štyri percentá na 2,51 miliardy eur. Podstatne rýchlejším tempom sa však zvýšili výdavky, a to o približne tretinu na 3,49 miliardy eur.

Z daňových príjmov zaostala za vlaňajškom najmä daň z príjmu podnikov, na ktorej sa vybralo o vyše tretinu menej. "Tento marcový výpadok zdanenia firiem korešponduje s ekonomickou situáciou v minulom roku," napísal v komentári analytik UniCredit Bank Dávid Dereník. Výpadok čiastočne vykryl nárast výberu dane z pridanej hodnoty, dodal.

Na volebný rok 2010 vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) naplánovala rozpočet s rekordným schodkom 3,75 miliardy eur. Výdavky štátu majú stúpnuť na 16,28 miliardy eur a príjmy na 12,53 miliardy eur. Vlani sa hospodárenie vlády skončilo s deficitom 2,79 miliardy eur. Pre negatívny vplyv hospodárskej krízy, ktorá výrazne znížila príjmy rozpočtu, schodok vzrástol medziročne asi štvornásobne.

Volebný rok býva podľa Dereníka historicky spojený s vyššími výdavkami štátneho rozpočtu. "A tak sa bude musieť budúca vláda popasovať s hospodárením, ak bude chcieť dodržať rozpočtovaný plán," myslí si analytik. Zároveň pripustil, že ak by v druhom polroku došlo k oslabeniu alebo stagnácii priemyslu, príjmy štátneho rozpočtu by sa nemuseli naplniť podľa plánu. "Čo môže nútiť budúcu vládu k nepopulárnym opatreniam," upozornil analytik. Parlamentné voľby, z ktorých vzíde nový kabinet, sa uskutočnia v júni.

Vývoj štátneho rozpočtu najviac ovplyvňuje stav verejných financií. Kabinet na tento rok počíta so znížením verejného schodku na 5,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) z vlaňajších odhadovaných 6,3 percenta výkonu hospodárstva. Pôvodne mal deficit v roku 2009 dosiahnuť 2,1 percenta HDP.

Udržanie dobrej kondície verejných financií bolo jedným z kritérií, ktoré sa hodnotili pred vlaňajším vstupom Slovenska do eurozóny. Ministerstvo financií plánuje skresať verejný schodok na tri percentá HDP v roku 2012.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu