Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Schodok štátneho rozpočtu stúpol na 2,82 miliardy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Schodok štátneho rozpočtu sa koncom augusta prehĺbil na 2,82 miliardy eur, a dosiahol tak tri štvrtiny tohtoročného plánu. V závere siedmeho mesiaca deficit predstavoval 2,41 miliardy eur.

Informovalo o tom dnes ministerstvo financií. V medziročnom porovnaní schodok rozpočtu za prvých osem mesiacov roka vzrástol viac ako dvojnásobne. Príjmy rozpočtu do konca augusta stúpli medziročne o päť percent na 6,77 miliardy eur, čo je asi polovica pôvodného celoročného plánu. Dôvodom horšieho plnenia je najmä výpadok daňových príjmov. Ministerstvo financií vo svojej poslednej prognóze odhadlo, že tento rok príjmy z daní dosiahnu 92,5 percenta z pôvodne očakávanej úrovne.

"Na uvedenej sume výpadku daňových príjmov sa v najväčšej miere bude podieľať daň z príjmov právnických osôb, daň z pridanej hodnoty a spotrebné dane," uviedol úrad. Výdavky štátu na konci augusta medziročne vzrástli o štvrtinu na 9,59 miliardy eur, čo zodpovedá takmer 59 percentám hodnoty očakávanej na tento rok. Nová vláda, ktorá nastúpila po júnových parlamentných voľbách, už ohlásila, že chce znižovať výdavky štátu.

Ministerstvo však upozornilo, že bilanciu môžu zhoršiť neočakávané výdavky, napríklad na pomoc pri odstraňovaní následkov povodní. Zároveň kritizovalo predchádzajúce vedenie úradu za údajné nedostatky pri príprave rozpočtu. "V rozpočte na rok 2010 boli schválené niektoré položky v nereálnych výškach, čo sa zákonite prejavuje v nedostatku finančných prostriedkov. Niektoré iné riziká vznikli z ťažko predpokladateľných udalostí, ako sú napríklad povodne," uviedlo ministerstvo.

Riziká rozpočtu odhadlo na takmer 800 miliónov eur. Štátny rozpočet najviac ovplyvňuje hospodárenie verejných financií, ktoré by tento rok podľa posledného odhadu mali skončiť v schodku 7,8 percenta výkonu ekonomiky. Pôvodne pritom úrad plánoval deficit 5,5 percenta hrubého domáceho produktu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu