Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Súd zrušil 10-miliónovú pokutu pre trojicu bánk za údajný kartel

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Bleskovky.sk)

BRATISLAVA - Krajský súd v Bratislave dnes zrušil rozhodnutie Rady Protimonopolného úradu (PMÚ) o pokute pre Československú obchodnú banku (ČSOB) a Všeobecnú úverovú banku (VÚB), ktoré vraj uzavreli kartelovú dohodu so Slovenskou sporiteľňou (SLSP) proti českej spoločnosti Akcenta CZ. V prípade pokuty pre SLSP rozhodol v prospech banky ten istý súd už vo štvrtok. Banky podľa PMÚ zrušili firme účty koordinovane v roku 2007 preto, aby ju vytlačili zo slovenského trhu.

Úrad trom bankám udelil pokutu v celkovej výške 10,19 milióna eur za spoločný postup proti menšej firme podnikajúcej na trhu bezhotovostných devízových operácií. Kartelovú dohodu mala potvrdiť zhabaná e-mailová komunikácia. Súd ju však podľa PMÚ vôbec nevzal do úvahy, pretože vraj neprebehla medzi štatutármi bánk, ale len medzi zamestnancami. Proti verdiktu súdu sa úrad chce odvolať. Banky zas napríklad argumentovali tým, že účty sa rozhodli zrušiť preto, že mali signály o nezákonnosti podnikania Akcenty na území Slovenska.

Najvyššou pokutou vo výške 3,81 milióna eur úrad pôvodne potrestal VÚB. Sankciu vyše troch miliónov eur PMÚ udelil aj Slovenskej sporiteľni a Československej obchodnej banke. Po zrušení rozhodnutia súdom by sa mal prípad vrátiť na opätovné preskúmanie.

PMÚ začal trojicu slovenských peňažných ústavov prešetrovať pred takmer troma rokmi na podnet českej spoločnosti, ktorej v priebehu niekoľkých týždňov zrušili účty bez udania dôvodu. Banky vtedy reagovali, že na také konanie mali nárok. Úrad im pokutu za kartel uložil vlani v júni, voči čomu sa banky odvolali; pokutu potvrdila v decembri aj Rada PMÚ.

Konanie voči Akcente pre údajné porušenie zákona pri niekoľkých devízových operáciách viedla aj Národná banka Slovenska (NBS). Rozhodnutie o pokute 35 tisíc eur však po odvolaní firmy centrálna banka zrušila a konanie zastavila.

Akcenta CZ poskytuje devízové služby podnikateľom, na čo potrebuje účty v bankách. Firma už skôr tvrdila, že im ich dokáže zabezpečiť lacnejšie ako komerčné peňažné ústavy. To vraj bolo dôvodom, že jej trojica bánk zrušila vedenie účtov bez udania dôvodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu