Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Diaľnice sa dajú podľa Mikloša stavať omnoho lacnejšie

Minister financií Ivan Mikloš
Minister financií Ivan Mikloš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Diaľnice sa môžu podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) stavať omnoho lacnejšie, ako to robila bývalá vláda, keď projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP) boli nehorázne predražené.

"Najlepšie to ilustruje fakt, že finančné náklady z tých projektov, ktoré boli pripravené, boli omnoho vyššie, ako by boli, keby si štát priamo na trhu požičal a staval za požičané peniaze," povedal Mikloš po stredajšom zasadnutí vlády v súvislosti s financovaním výstavby diaľnic. Zdroje na to by podľa neho mohli ísť aj z peňazí uložených v druhom dôchodkovom pilieri.

"Chceme druhý pilier posilniť a garantovať, aby nedochádzalo k tomu, k čomu dochádzalo štyri roky, že bol neustále deformovaný, oslabovaný. Zdroje, ktoré tam sú, by mohli byť využívané aj na stavbu diaľnic," povedal ďalej Mikloš. Pre dôchodkové správcovské spoločnosti je podľa neho kľúčové, aby to bolo výhodné aj pre ne. Musel by sa preto nájsť model, ktorý by bol výhodný aj pre zhodnocovanie úspor ľudí a aj pre štát z hľadiska jeho finančných nákladov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu