Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zisk slovenských podnikov do júna stúpol o viac ako tretinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hrubý zisk slovenských podnikov podľa predbežných výsledkov do konca júna stúpol medziročne o 35,9 percenta na 5,12 miliardy eur. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Hospodárenie firiem sa zlepšilo vďaka oživeniu ekonomickej aktivity, výrazne narástol zisk nefinančných aj finančných podnikov.

Nefinančným spoločnostiam stúpol zisk pred zdanením o 38 percent a dosiahol 4,56 miliardy eur, najmä vďaka zlepšeniu hospodárenia podnikov v priemyselnej výrobe a doprave. Finančné podniky vykázali kladný hospodársky výsledok vo výške 555,8 milióna eur pri medziročnom zvýšení o približne pätinu.

Z nefinančných podnikov vzrástol zisk v priemyselnej výrobe o 774,1 milióna eur na 1,21 miliardy eur. Firmy, ktoré sa venujú dodávkam elektriny a plynu, vykázali zisk 1,09 miliardy eur. Obchod hospodáril s kladným výsledkom 728,4 milióna eur. Zisk klesol najmä v informačných a komunikačných činnostiach, a to o 68,2 milióna eur na 384,9 milióna eur.

Najväčšiu časť zisku finančných spoločností, viac ako dve tretiny, vytvorili peňažné inštitúcie. Ich zisk stúpol medziročne o necelú tretinu. Naopak, pokles zisku o 13,4 milióna eur na 110,1 milióna eur zaznamenali poisťovacie firmy a penzijné fondy. Nižší zisk si zaknihovali aj ostatní finanční sprostredkovatelia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu