Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Najväčší rast príjmov v minulom roku mali nemocnice

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Najväčší nárast príjmov zaznamenali v minulom roku nemocnice. Kým ambulancie získali od zdravotných poisťovní 1,17 miliardy eur, čo bolo o 36 miliónov menej ako v roku 2008, do lôžkových zariadení smerovalo asi 955 miliónov eur, čo bolo zhruba o 131 miliónov eur viac ako predvlani.

Vyplýva to zo správy o zdravotnom poistení za minulý rok, ktorú dnes pred novinármi predstavil predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Richard Demovič.

"Rozšírilo sa portfólio poskytovateľov," priblížil nárast zdrojov pre nemocnice Demovič. Vlani podľa neho začali pôsobiť napríklad dva špecializované ústavy na liečbu srdcovocievnych ochorení na východe a v strede Slovenska. Napriek rastu príjmov lôžkové zariadenia dlhodobo zápasia s ekonomickými problémami. Hoci v predchádzajúcich dvoch volebných obdobiach boli oddlžované, na konci vlaňajška ich dlhy dosahovali 193 miliónov eur.

Príjmy zdravotných poisťovní vzrástli vlani na 3,36 miliardy eur, ich celkové zdroje však boli vyššie, pretože podľa Demoviča disponovali aj zostatkami z minulosti. Výdavky poisťovní dosiahli 3,46 miliardy, hospodárili tak so stratou 3,45 milióna eur.

Demovič, ktorý sa na post predsedu Úradu pre dohľad dostal počas pôsobenia predchádzajúcej vlády Roberta Fica (Smer-SD), sa dnes zároveň lúčil so svojou funkciou. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) už predložil na rokovanie vlády návrh na Demovičovo odvolanie, nahradiť by ho mal Ján Gajdoš. Ten viedol úrad v rokoch 2005 až 2007.



Problémy so zamestnaním? Klikni na www.kariera.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu