Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Hliadkujú pred závodom! Vyše 300 šičiek z Hencoviec stále štrajkuje

Štrajkujúce šičky
Štrajkujúce šičky (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Vyše 300 šičiek dvoch textilných fabrík v Hencovciach na východnom Slovensku pokračuje v štrajku za vyššie mzdy. Výroba vo fabrikách je ochromená od minulého utorka. Dnes to potvrdil odborový predák Jozef Balica. Šičky požadujú zvýšenie platov o 50 eur, prvé rokovania so zástupcami talianskeho majiteľa od začiatku štrajku by mali začať dnes.

"Nepretržite pred závodom hliadkujeme, štrajkové hliadky sú tu 24 hodín denne, takto to bolo aj počas víkendu," uviedol Balica. Ide o najdlhšie zastavenie výroby na Slovensku pre štrajk za uplynulých 20 rokov, dodal. Pre štrajk v Hencovciach už museli zastaviť výrobu aj v inej prevádzke v Humennom, ktorá je na produkciu oboch firiem naviazaná.

Štrajk šičiek zo spoločností Kali Agro a Slo.vi, ktoré vlastní rovnaký taliansky majiteľ, začal 24. augusta. Nespokojné zamestnankyne chcú dosiahnuť najmä vyššie platy, ich hrubá mzda totiž v súčasnosti dosahuje 320 eur. Nepáčia sa im tiež denné normy, ktoré považujú za nesplniteľné.

Ich plnením navyše zamestnávateľ údajne podmieňuje vyplácanie odmien. Obe firmy sa zaoberajú najmä šitím a balením pančuchového tovaru. Neúspešné rokovania o zvýšení platov medzi vedením spoločnosti a zástupcami odborov trvali niekoľko mesiacov pred začiatkom ostrého štrajku. O požiadavkách šičiek budú dnes v Bratislave hovoriť zástupcovia zamestnankýň, odborového zväzu KOVO a advokátskej kancelárie, ktorú si na rokovania vedenie spoločností najalo.



Nájdite si prácu na pracovnom portáli www.kariera.sk!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu