Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Šičky v Hencovciach štrajkujú, majitelia hľadajú brigádničky

Ženy pochodovali cez Hencovce Zobraziť galériu (6)
Ženy pochodovali cez Hencovce (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Šičky dvoch textilných fabrík v Hencovciach na východnom Slovensku dnes pokračujú v štrajku za vyššie mzdy, ktorý vyhlásili v utorok. Pred závodom je štrajková hliadka, ktorá má zabrániť v prípadnom chode fabriky. Povedal to odborový predák Jozef Balica. Taliansky majiteľ fabrík sa vraj pracovníčky pokúsil nahradiť brigádničkami, vlastným autom navyše vrazil do skupiny štrajkujúcich.

"Naše štrajkové hliadky sú na mieste, je tu asi 15 ľudí a budeme tu nepretržite," uviedol Balica z Odborového zväzu KOVO. Do práce podľa Balicu od rána nenastúpili takmer žiadne šičky, do závodov prišli len majsterky. Výroba dvoch fabrík Kali Agro a Slo.vi, ktoré sa zaoberajú najmä šitím a balením pančúch, je preto podľa Balicu ochromená. Vedenie závodov napriek tomu dnes s zástupcami šičiek odmietlo rokovať.

Šičky vstúpili do ostrého štrajku po zlyhaní niekoľkomesačných rokovaní o zvýšení platov. Hrubá mesačná mzda šičiek je v súčasnosti približne 320 eur, ženy tak v čistom dostávajú asi 265 eur. Šičky žiadajú zvýšenie platov o 50 eur, zníženie denných pracovných noriem a zlepšenie pracovných podmienok. Majiteľ firmy sa podľa Balicu pokúsil štrajkujúce ženy nahradiť brigádničkami, dostatok pracovníčok sa mu však nepodarilo nájsť. "Do závodu prišli asi štyri ženy, takýto krok je však protiprávny, čo sme už aj napadli na polícii," uviedol Balica. Najímanie nových pracovníkov, ktorí majú nahradiť štrajkujúcich, podľa Balicu odporuje zákonu.

Štrajk dnes poznačil aj incident, keď sa majiteľ firiem pokúsil vraziť vlastným autom do skupiny protestujúcich. "Takmer zrazil šéfa odborového zväzu KOVO Emila Machynu, ktorý odskočil v poslednej chvíli," uviedol Balica. Prípad odborári oznámili polícia, tá musela situáciu riešiť na mieste. Pri útoku sa nikto nezranil. Firmy Kali Agro a Slo.vi zamestnávajú v prevádzkach v Hencovciach asi 390 ľudí. Zastavenie výroby podporilo podľa odborových predákov zhruba 98 percent zamestnancov.



Problémy so zamestnaním? Klikni na www.kariera.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu