Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Malé pivovary krízu nepocítili, niektoré dokonca zvyšujú výrobu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Malým pivovarom s ročnou výrobou od desiatok po 200.000 hektolitrov piva sa napriek celkovému poklesu spotreby piva na Slovensku darí. Väčšina si aj počas krízy udržala produkciu a niektoré dokonca výrobu zvyšujú. Rozrastá sa aj ich počet.

V posledných rokoch pribúdali každý rok noví výrobcovia a žiadny zatiaľ neskrachoval, povedal podpredseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska a zakladateľ pivovaru Kaltenecker Ladislav Kovács.

Malé pivovary si držia produkciu tradičnými postupmi pri varení piva aj špeciálnymi výrobkami. "Vlani sme v pivovare Kaltenecker zaznamenali nárast výroby o sedem percent," povedal Kovács.

Vážnejšie problémy s odbytom nezaznamenali ani v košickom pivovare Golem. "Nemáme pocit, že je tu kríza," tvrdila majiteľka pivovaru Beáta Murková. Pivovar si podľa nej už dlhší čas drží výrobu okolo 6,5 hektolitra mesačne a pokles záujmu eviduje niekoľko rokov po sebe iba počas prázdnin. Dopyt po pive totiž pivovaru zvyšujú okrem iného aj vysokoškoláci, ktorí na prázdniny z Košíc väčšinou odišli.

Bez väčších výkyvov v predaji fungoval v posledných mesiacoch aj pivovar Dobrovar v Dobrej Nive. "Sme odkázaní na zákazníkov z najbližšieho okolia, no na naše pivo máme dobrú odozvu," tvrdil majiteľ Ľubomír Švarc. Minipivovar, ktorý uvarí od jedného do dvoch tisíc litrov piva mesačne, sa spolieha aj na zmenu sortimentu. Podľa Švarca sa osvedčilo napríklad kvasinkové pivo, ktoré okrem priameho predaja stáčajú aj do fliaš.

Práve ponuka tradične uvareného "zlatého moku" bez pasterizácie a chemických úprav podľa Kovácsa priťahuje malým pivovarom zákazníkov. Na rozdiel od veľkých pivovarov ponúkajú aj špeciality, napríklad višňové, vanilkové či banánové pivo. Na Slovensku je v súčasnosti 12 malých pivovarov a podľa podľa Kovácsa je priestor na ďalší rast ich počtu.

Napríklad v Česku je podobných zariadení 70 a v Maďarsku asi 60. Podľa asociácie malých pivovarov by šance menších výrobcov oproti dvom najväčším pivovarom Heineken a Topvar vyrovnalo výhodnejšie zdanenie.



Nájdite si prácu na pracovnom portáli www.kariera.sk!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu