Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Predaj počítačov na trhoch SVE by mal tento rok vzrásť o 23 %

BUDAPEŠŤ - Predaj osobných počítačov v regióne strednej a východnej Európy (SVE) by sa v tomto roku mal zvýšiť o 23 % po tom, ako v minulom roku dosiahol nárast o 27 % na 10,28 mil. kusov.

Ako ďalej uviedla poradenská firma International Data Corporation (IDC), v budúcom roku by mal rast predaja osobných počítačov spomaliť na 18 %. Trhy v nových členských štátoch Európskej únie (EÚ) ako ČR, Slovensko, či Slovinsko totiž začínajú signalizovať nasýtenie. Väčšina firiem v týchto štátoch len mení staršie prístroje za nové. Naopak nové predaje stále tvoria veľkú časť trhu v Rumunsku a Bulharsku, kde perspektíva členstva krajín v EÚ zrýchlila investície do informačných technológií.

Predaj počítačov bude podľa IDC naďalej rásť najmä vďaka rastu reálnych miezd a poklesu cien počítačov. Rast tržieb za predaj počítačov by mal dosiahnuť v tomto roku 20 % a v budúcom roku spomaliť na 14,7 %. Najväčším trhom v regióne zostáva naďalej Rusko. V nových členských štátoch EÚ zaznamenáva vysoký rast trh prenosných počítačov. V ČR vzrástli dodávky notebookov v minulom roku o 31 %, v Maďarsku o 26 %. V Rusku, kde je trh ešte menej rozvinutý, sa predaj prenosných počítačov zvýšil až o 184 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu