Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Príspevok pri narodení dieťaťa sa má zvýšiť na 4 460 Sk

BRATISLAVA - Od septembra tohto roka by sa mal zvýšiť štátny príspevok pri narodení dieťaťa zo súčasných 4 320 Sk na 4 460 Sk. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády o zvýšení sumy príspevku pri narodení dieťaťa, ktorý predložil rezort sociálnych vecí do pripomienkového konania.

Vzrásť by mali tiež príspevky pre rodičov, ktorým sa súčasne narodili tri a viac detí, alebo ktorým sa narodili počas dvoch rokov opakovane dvojčatá. Tieto príspevky poskytuje štát raz ročne a ich výška závisí od veku dieťaťa. Na každé dieťa do 6 rokov by sa mal príspevok od septembra upraviť z 2 340 Sk na 2 420 Sk, na dieťa od 6 rokov do 15 rokov by sa mal príspevok zvýšiť z 2 880 Sk na 2 980 Sk a pre dieťa nad 15 rokov z 3 070 Sk na 3 170 Sk. Navrhované zvýšenie príspevkov ešte musí schváliť vláda.

Na príspevok pri narodení dieťaťa si podľa rezortu práce a sociálnych vecí ročne uplatní nárok približne 52 tis. rodičov. Vlani predstavovali výdavky štátu na príspevok pri narodení dieťaťa 210,5 mil. Sk. Návrh na zvýšenie príspevkov si podľa rezortu v budúcom roku a ďalších rokoch nevyžiada dodatočné finančné prostriedky, keďže výdavky na zvýšenie príspevkov sa pokryjú z existujúcich prostriedkov v rámci rozpočtu ministerstva.

Od septembra by sa mal zvýšiť aj zaopatrovací príspevok, ktorým štát prispieva na uspokojenie potrieb rodiny vojaka počas jeho výkonu základnej alebo civilnej služby. Príspevok pre nezaopatrené dieťa vojaka by sa mal zvýšiť zo súčasných 870 Sk na 900 Sk. Pre manželku vojaka, resp. inú osobu, voči ktorej má vojak vyživovaciu povinnosť, sa má suma príspevku upraviť z 1 140 Sk na 1 180 Sk. Zaopatrovací príspevok od januára do apríla tohto roka štát poskytol mesačne pre 65 poberateľov, z toho bolo 41 nezaopatrených detí a 24 manželiek vojakov a osôb, voči ktorým má vojak vyživovaciu povinnosť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu