Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Súd nevyhovel dopravcom, výber elektronického mýta nezastavil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Okresný súd Bratislava I nevyhovel žiadosti Únie autodopravcov Slovenska (UNAS), aby vydal predbežné opatrenie, ktorým by pozastavil elektronický výber mýta.

UNAS sa na súd obrátila v polovici mája, dôvodom žalôb boli údajné chyby v systéme pri stanovení dĺžok spoplatnených úsekov či výber mýtneho v obciach. ČTK o tom dnes informovalo združenie. "Okresný súd odobril okrádanie dopravcov podnikajúcich na Slovensku tým, že zamietol návrh na predbežné opatrenie," uviedlo v stanovisku združenie. Súd sa podľa združenia nedostatočne zaoberal údajnými dôkazmi, ktoré dopravcovia k žalobe pripojili.

Dopravcovia podali v máji na bratislavský súd dve žaloby. V prvej napadli údajne zle určené dĺžky spoplatnených úsekov ciest pri Hrhove na východnom Slovensku. Spoplatnená dĺžka podľa nich nezodpovedá skutočnej dĺžke. Druhá žaloba sa vzťahovala na údajné spoplatňovanie nákladných vozidiel na úsekoch ciest v intravilánoch obcí. Ministerstvo dopravy tvrdenia dopravcov odmietlo. O samotných žalobách ešte rozhodnuté nie je.

Elektronický výber mýta zaviedlo Slovensko pre vozidlá nad 3,5 tony od januára. Mýto sa vyberá za jazdu po diaľniciach, rýchlostných cestách a cestách prvej triedy.

Proti systému mýta sa začiatkom roka zdvihla vlna protestov. Dopravcovia na čele s UNAS brzdili premávku na viacerých kľúčových cestách na Slovensku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu