Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Firmy po záplavách rozbiehajú výrobu, niektoré ešte stoja

Zaplavený priemyselný park vo Vrábľoch Zobraziť galériu (2)
Zaplavený priemyselný park vo Vrábľoch

BANSKÁ BYSTRICA - Väčšia časť firiem, ktoré pre minulotýždňové záplavy museli zastaviť výrobu, už opäť nabehla do plnej prevádzky. Situácia sa zlepšila napríklad v Spišskej Novej Vsi, v Kechneci pri Košiciach aj v priemyselnom parku vo Vrábľoch. Problémy naopak pretrvávajú v niektorých podnikoch v Krompachoch, informovali dnes ČTK zástupcovia firiem a samospráv.

Po piatkovom niekoľkohodinovom prerušení výroby spôsobenom nedostatkom dielcov od dodávateľa dnes hrozila ďalšia odstávka trnavskej automobilke PSA Peugeot Citroën. Podľa hovorcu spoločnosti Petra Šveca sa však počas víkendu podarilo obnoviť prevádzku dodávateľovi riadicich pák - firme Kongsberg Automotive vo Vrábľoch, ktorému minulý týždeň zaplavila výrobné priestory voda zo Žitavy.

Vodu sa podarilo odčerpať aj z priestorov ostatných firiem vrábeľského priemyselného parku. "Teraz to tam vyzerá, akoby žiadna povodeň ani nebola," tvrdil dnes primátor Tibor Tóth. Výrobu obnovili v nedeľu večer podľa riadneho harmonogramu v závode v Embraco v Spišskej Novej Vsi. Produkciu tam prerušili v piatok ráno, keď spoločnosť hromadne uvoľnila ľudí z práce. "Stratili sme jeden deň výroby, teda tri smeny, tie pravdepodobne nahradíme v budúcnosti," uviedla hovorkyňa závodu Katarína Držíková. Samotný podnik zaplavený nebol, škody po odstávke výroby spoločnosť zatiaľ nevypočítala, poznamenala Držíková.

Situácia sa normalizuje aj v priemyselnej zóne v Kechneci pri Košiciach, kde po zosuve pôdy v piatok prerušili dodávky pitnej a priemyselnej vody. "Dodávku sa podarilo obnoviť už pred víkendom, dnes sme nabehli na riadnu výrobu," uviedol konateľ strojárskej firmy Kuenz-SK Hynek Weiss. Firmám pri Kechneci spôsobovala problémy aj doprava zamestnancov, niektoré cesty boli zaliate a zamestnanci sa nemohli do závodov dostať.

Problémy však naďalej pretrvávajú v niektorých podnikoch v Krompachoch. "Vyťahujeme vodu, výroba nám úplne stojí," uviedol riaditeľ podniku Zinkoza Imrich Lovás. Škody podľa Lovása odhadnú až po vyčistení haly a prehliadke technických zariadení, v ktorých sa napríklad zinok taví. V Krompachoch však boli zaplavené aj ďalšie firmy, napríklad Panasonic či SEZ, ich priestory dnes naďalej čistia, uviedla primátorka mesta Iveta Rušinová.

Minulotýždňové záplavy, ktoré najviac postihli juhozápadné a východné Slovensko, spôsobili problémy aj telefónnemu operátorovi Slovak Telekom. Úplne prerušené boli hlasové a dátové služby v približne 40 obciach. Povodne a podmáčaná pôda si vyžiadali aj prerušenie premávky na niektorých železničných tratiach, obmedzená bola tiež doprava na cestách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu