Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Výroba áut v prvom štvrťroku stúpla o 40 percent

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Výroba vozidiel v troch slovenských automobilkách v prvom štvrťroku tohto roka medziročne stúpla o 40 percent na 136.000 kusov. Napísal to dnes denník Pravda.

Za celý vlaňajšok pritom ich produkcia klesla o pätinu. Automobilový priemysel je jedným z kľúčových odvetví slovenskej ekonomiky.

V prvých troch mesiacoch tohto roka sa podľa Pravdy darilo lepšie všetkým automobilkám, ktoré majú závody na Slovensku. KIA Motors a PSA Peugeot Citroën za to vďačili dozvukom šrotovného v Európe, Volkswagen zas rastu predaja v Číne, doplnila Pravda. KIA okrem toho v januári začala vyrábať nový model Hyundai ix35.

Združenie automobilového priemyslu podľa Pravdy očakáva, že tohtoročná výroba v krajine dosiahne 505.000 vozidiel. Prezident združenia Jozef Uhrík naopak ešte v marci odhadoval, že hranicu pol milióna áut sa asi nepodarí prekročiť. V roku 2009 zišlo z výrobných liniek troch závodov zhruba 460.000 áut.

Automobilky na Slovensku zamestnávajú desaťtisíce ľudí, sú tiež kľúčovou súčasťou slovenského vývozu. Podiel odvetvia na priemyselnej výrobe vlani dosiahol 37 percent, uviedla Pravda.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu