Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

NBS vlani so ziskom 70,59 miliónov eur, aj vďaka euru

Národná banka Slovenska
Národná banka Slovenska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska (NBS) v minulom roku dosiahla zisk vo výške 70,59 milióna eur v porovnaní so stratou 1,23 miliardy eur za rok 2008. Informovala o tom centrálna banka.

K zlepšeniu hospodárenia NBS prispel rast úrokových výnosov a výnosov z cenných papierov, po prechode na euro sa tiež podstatne znížili kurzové straty banky. Celý vlaňajší zisk centrálna banka použije na vykrytie neuhradených strát z minulých rokov.

Celkové záporné vlastné imanie NBS k 31. decembru 2009 dosiahlo 4,36 miliardy eur. Po prijatí eura sa slovenská centrálna banka stala súčasťou Eurosystému, ktorý pozostáva z Európskej centrálnej banky (ECB) a centrálnych bánk členských krajín eurozóny.

Z prerozdelenia výnosu z podielu ECB na emisii eurobankoviek NBS vlani získala 7,82 milióna eur. Čistý príjem centrálnej banky zo systému združovania menového príjmu za minulý rok dosiahol 12,82 milióna eur.

 Cieľom NBS nie je dosahovať zisk ako komerčné banky. Jej hlavnou úlohou je podieľať sa na menovej politike a dozerať na finančné trhy vrátane bánk či dôchodkových správcovských spoločností.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu