Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Podmienky na podnikanie najviac ovplyvňuje kvalita ciest

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Najdôležitejším prvkom ovplyvňujúcim podmienky na podnikanie v regiónoch je podľa podnikateľov kvalita cestnej infraštruktúry. Podľa výsledkov prieskumu o podnikaní v regiónoch SR, ktorý zrealizovala Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), je nízka kvalita cestnej infraštruktúry vnímaná aj ako najvýraznejšia bariéra rozvoja regiónov.

Po nej nasledujú nízka vymožiteľnosť práva na okresných súdoch, byrokracia a prieťahy v konaniach na miestnych úradoch a nedostatočné prepojenie odborných škôl s potrebami lokálneho trhu práce. Podľa aliancie pociťujú podnikatelia v regiónoch nízky záujem zo strany štátnych inštitúcií o zlepšovanie podmienok na podnikanie. Najpozitívnejšia bola v prieskume hodnotená oblasť technológií.

Ďalšou vysoko pozitívne hodnotenou oblasťou boli motivačné systémy, pričom podľa výsledkov prieskumu sú podniky na Slovensku presvedčené o tom, že dostatočne motivujú svojich zamestnancov k zvyšovaniu produktivity práce. Okrem týchto sú u podnikateľov pozitívne hodnotené informovanosť o ponuke tovarov a služieb a vplyv prírodných podmienok na podnikanie. Najväčšie regionálne rozdiely sú podľa podnikateľov v úrovni technológií v jednotlivých okresoch, čo súvisí s nerovnomerným alokovaním zahraničných investícií.

Tie boli totiž podľa aliancie v minulosti najdôležitejším zdrojom nových technológií v krajine. Veľké rozdiely prieskum zaznamenal aj v hodnotení rozvojového potenciálu okresov Slovenska, na čo okrem spomenutých faktorov vplýva aj kvalita verejnej správy. Nerovnaké možnosti nájsť si prácu sú podľa prieskumu tretím najextrémnejším regionálnym rozdielom. Najmä v okresoch západného Slovenska sú podnikatelia napriek negatívnemu vplyvu krízy presvedčení, že prepustení zamestnanci nemajú problém nájsť si novú prácu.

V ekonomicky menej rozvinutých okresoch je však nezamestnanosť považovaná za vážny problém a šance na novú prácu sú podľa respondentov minimálne. Najlepšie podnikateľské prostredie z pohľadu lokálnych podnikateľov má päť bratislavských okresov. Najhoršie sú na tom okresy Poltár, Snina, Levoča, Veľký Krtíš a Gelnica. Podnikateľská aliancia Slovenska zrealizovala Veľký prieskum o podnikaní v regiónoch SR v poslednom vlaňajšom štvrťroku v rámci projektu Konkurencieschopné regióny 21.

Aliancia oslovila 25 tis. podnikateľov z celého Slovenska, z ktorých sa do prieskumu zapojilo vyše 5 tis. PAS využije výsledky prieskumu spolu s približne 100 štatistickými dátami meranými na okresnej úrovni na zhodnotenie konkurencieschopnosti jednotlivých okresov SR. V nasledujúcich mesiacoch sa zameria na analýzu ekonomickej aktivity, infraštruktúry, ľudských zdrojov a verejnej správy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu