Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Spokojnosť Slovákov so životom je menšia ako priemer EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Európania sú vcelku spokojní so svojou osobnou situáciou, menšiu spokojnosť prejavujú keď ide o ekonomiku, verejné služby a sociálne politiky v ich krajinách. Vyplýva to z prieskumu Eurobarometra o sociálnej klíme v Európskej únii, ktorý dnes zverejnili.

V škále od -10 do +10 bodov sú obyvatelia európskej dvadsaťsedmičky spokojní na +3,2. Slovensko sa nachádza pod priemerom EÚ27, spokojnosť občanov s ich životom je na úrovni +1,8 boda, informovala Katarína Touquet Jaremová zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Medzi členskými štátmi sú veľké rozdiely, najspokojnejší sú obyvatelia severských krajín a Holandska - na čele sú Dáni (+8,0), nezaostáva ani Švédsko (+6,5), Holandsko (+6,4) a Fínsko (+5,9). Najmenej spokojní sú Bulhari (-1,9), nasleduje Maďarsko, Grécko a Rumunsko.

V súvislosti s verejnými službami sú Európania skôr nespokojní s tým, ako funguje verejná správa (-1,2 bodu). "Len tesne nad priemerom EÚ27 sú aj občania SR (-1,1)," uvádza Touquet Jaremová. Obyvatelia všetkých krajín s výnimkou Luxemburska a Estónska (oba po +1,5) sa nazdávajú, že počas posledných piatich rokov sa verejné služby zhoršili.

S výnimkou Luxemburska obyvatelia vo všetkých krajinách očakávajú ďalšie zhoršenie v tejto oblasti. S poskytovaním zdravotnej starostlivosti sú obyvatelia EÚ spokojní na +1,3 boda. Najlepšie sú na tom Belgičania, Holanďania a Luxemburčania, ktorí hodnotia úroveň zdravotníctva na viac než +5 bodov.

Naopak, v Bulharsku, Grécku a Rumunsku je spokojnosť nižšia než -3 body. Európania sú najmenej spokojní s tým, ako sa v ich krajinách riešia nerovnosti a chudoba (-2 body). Plusové hodnoty zaznamenal Eurobarometer len v prípade Luxemburska a Holandska, zatiaľ čo veľmi výraznú nespokojnosť prejavili respondenti v Lotyšsku a Maďarsku (-5 bodov a menej).

Z najnovšej správy Európskej komisie o sociálnej situácii vyplýva, že obyvatelia EÚ dnes minú viac zo svojho príjmu na bývanie než pred desiatimi rokmi (takmer o 4 percentuálne body viac), pričom v celej Únii prudko vzrástla hypotekárna zadlženosť.

Na bývanie minú Európania v priemere jednu pätinu svojho disponibilného príjmu. Nájmy a splátky úverov sa na celkových nákladoch na bývanie podieľajú v EÚ 30 percentami, zatiaľ čo zvyšných 70 percent sa vynakladá na opravy, údržbu a vykurovanie.

Väčšina obyvateľov zo stredo- a východoeurópskych členských štátov EÚ sú vlastníkmi svojho obydlia a ich náklady na opravy, údržbu a vykurovanie predstavujú z celkových nákladov na bývanie približne 90 percent. Mnoho Európanov považuje svoje bývanie za subštandardné a čoraz viac ľudí s nízkymi príjmami čelí problémom spojeným s bývaním.

Špeciálny prieskum Eurobarometra o sociálnej situácii je prvým z radu každoročných prieskumov zameraných na monitorovanie subjektívnej pohody európskych občanov. Medzi občanmi 27 členských štátov EÚ sa konal v máji až júni 2009.

Zisťoval názory ľudí na ich osobnú situáciu, hospodársku a sociálnu situáciu v krajine, ako aj ich dojem z vládnych politík v rôznych oblastiach vrátane zdravotnej starostlivosti a Informovala Katarína Touquet Jaremová zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu