Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Lesy SR pýtali pôžičku od štátu, dosiahli zisk 300.000 eur

Vladimír Chovan
Vladimír Chovan

BRATISLAVA - Štátny podnik Lesy SR, ktorý ešte nedávno neúspešne žiadal vládu o pôžičku vo výške 67 miliónov eur, pravdepodobne skončili rok 2009 so ziskom 300.000 eur.

Novinárov o tom dnes informoval minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan (nominant ĽS-HZDS). Hospodársky výsledok musí ešte potvrdiť audit, v máji však firma odhadovala, že aj pre nízke ceny dreva skončí rok v mínuse 14 miliónov eur. V štátnych lesoch sa po kritike hospodárenia zamestnancami minulý rok zmenilo vedenie.

Dôvod zlepšenia situácie v podniku vidí Chovan najmä v personálnych zmenách. Tie sa vo vedení najväčšieho správcu lesov na Slovensku uskutočnili minulý rok po tom, ako časť zamestnancov obvinila manažment z tunelovania firmy. Bývalý riaditeľ Jozef Minďáš obvinenia odmietol, z funkcie však neskôr odstúpil. Nový šéf Ján Beňa následne v júli vymenil celé vedenie.

"Po výmene vedenia prišlo aj k opatreniam smerujúcim dovnútra, čím sa zlepšil hospodársky výsledok," povedal Chovan. Dodal, že sa spravil poriadok v obchodnej politike firmy, došlo k úspore nákladov a vyťažilo sa viac kalamitného dreva. Len prepustením zamestnancov na generálnom riaditeľstve štátnych lesov sa podľa Chovana ušetrilo 723.000 eur.

O prácu pritom prišli aj nespokojní pracovníci Lesov SR, ktorí na pochybenie pri riadení podniku upozornili. Tí navyše tvrdia, že s nástupom nových ľudí na čelo firmy sa v štátnych lesoch nič nezmenilo. Žiadajú preto, aby parlament prijal zákon, ktorý by umožňoval riadiť podnik bez politického vplyvu a vplyvov lobistických skupín.

Chovan dnes novinárom povedal, že racionalizačné opatrenia budú v podniku pokračovať, pôžička od štátu tak podľa neho nebude nutná. Lesom SR vraj bude stačiť štátna pomoc na úrovni roku 2009 vo prepočte maximálne 3,32 milióna eur. Minister očakáva, že firma bude hospodáriť v roku 2010 so ziskom, odhadol ho na 1,3 milióna eur. V roku 2008 vykázali Lesy SR zisk v prepočte 7,26 milióna eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu