Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kritikov štátnych lesov podnik vyhadzuje, píše tlač

Jeden z bývalých šéfov Ján Beňa
Jeden z bývalých šéfov Ján Beňa

BRATISLAVA - Štátny podnik Lesy SR prepúšťa ľudí, ktorí v minulosti kritizovali údajné neefektívne hospodárenie a tunelovanie firmy. Informovali o tom dnes denníky Sme a Plus jeden deň. Podnik podľa nich zdôvodnil prepúšťanie organizačnými zmenami.

Proti údajne sporným predajom majetku štátnych lesov či prenajímaniu poľovných revírov namietali pred približne polrokom napríklad zamestnanci komunikačného odboru. Podali aj trestné oznámenie. Niektorí z týchto pracovníkov už podľa Sme a Plus jeden deň dostali výpovede. Vedenie podniku reagovalo, že prepúšťanie je súčasťou organizačných zmien.

V spoločnosti podľa skorších informácií pracovalo asi 4000 ľudí, pričom tento rok čelí pre hospodársku krízu finančným problémom. Neúspešne sa uchádzala o vládnu pôžičku 67 miliónov eur (asi dve miliardy korún). Celkovo by mala firma prepustiť asi 260 ľudí, uviedlo Sme. V štátnych lesoch sa po kritike hospodárenia niektorými zamestnancami menilo vedenie. Výzve na odchod, ktorú vyslovil premiér Robert Fico (Smer-SD), vyhovel bývalý generálny riaditeľ Jozef Minďáš.

Dočasne ho nahradil Ján Beňa a novým šéfom sa neskôr stal dovtedajší ekonomicko-obchodný riaditeľ Alojz Riško. Medzičasom prišiel o funkciu aj bývalý minister pôdohospodárstva Stanislav Becík. Práve pod jeho právomoci patrili aj štátne lesy. Becíkovo odvolanie žiadala ĽS-HZDS, ktorá ho na post nominovala, pričom neuviedla jednoznačné dôvody na jeho odchod. Špekulovalo sa však, že Becík pri obsadzovaní postov v Lesoch SR uprednostnil nominantov najsilnejšej vládnej strany Smer-SD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu