Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

SGI: Sociálne podniky obohatia ľudí blízkych vláde

BRATISLAVA - Podrobnejšie skúmanie výberu dodávateľov vzdelávacích služieb pre sociálne podniky potvrdilo, že prostredníctvom týchto organizácií by sa mali obohatiť ľudia blízki vláde. Novinárom to dnes povedali zástupcovia mimovládneho Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť.

Ten upozornil na možné manipulovanie tendra už v máji. Ministerstvo práce úvahy o uprednostňovaní sympatizantov vlády odmietlo. Za prípadné porušenie pravidiel výberového konania nesú podľa jeho predstaviteľov zodpovednosť uchádzači.

Sociálne podniky majú zamestnávať napríklad dlhodobo nezamestnaných. Opozícia aj časť podnikateľov ich existenciu dlhodobo kritizuje. Tvrdia, že fungovanie časti podnikov je predražené a výhody z nich majú ľudia blízki vládnym stranám.

Príkladom zvýhodnenia provládne orientovaných živnostníkov a firiem je podľa SGI aj výber dodávateľov na vzdelávacie služby pre nezamestnaných v štyroch z ôsmich pilotných sociálnych podnikov. Ide o zákazky, v ktorých by každý víťazný záujemca mal získať asi 298.000 eur (zhruba deväť miliónov korún). "Naše tvrdenie o manipulácii tohto obstarávania sa potvrdilo," vyhlásil výkonný riaditeľ inštitútu Ctibor Košťál.

Dokazujú to podľa neho napríklad ponuky troch firiem a živnostníkov, ktorí sa uchádzali o zákazky v štyroch sociálnych podnikoch. Vyplýva z nich, že boli zámerne upravené tak, aby uspeli všetci traja žiadatelia, povedal Košťál. Dvaja záujemcovia o kontrakt sú navyše podľa SGI prepojení na ľudí, ktorí v minulosti kandidovali za vládne strany Smer-SD a ĽS-HZDS. "Došlo k dohode medzi jednotlivými uchádzačmi," dodal Košťál. Inštitút už podal podnet na Protimonopolný úrad.

Hovorca ministerstva práce Michal Stuška dnes odmietol, že by pri výbere dodávateľov služieb pre sociálne podniky boli zvýhodnení podporovatelia vlády. Podmienky súťaže boli podľa neho zverejnené a prístupné všetkým prípadným záujemcom o tender.

Predstavitelia ministerstva taktiež vyhlásili, že pri kontrole verejného obstarávania na vzdelávacie služby neodhalili žiadne porušenie zákona. Úrad preto neplánuje zadržať platby na krytie týchto výdavkov. "Nevidím dôvod, aby peniaze ministerstvo nepreplatilo," povedal Radovan Maxin z agentúry ministerstva, ktorá sa podieľa na čerpaní eurofondov. Ak by Protimonopolný úrad odhalil, že uchádzači súťaž zmanipulovali, zodpovednosť by niesli oni, dodal.

SGI však považuje za lepšiu možnosť, aby sa peniaze nevyplatili, než ich následne vymáhať od víťazov tendra. V minulosti ministerstvo práce napríklad poskytlo dotáciu centru sociálnych služieb Privilégium. Neskôr sa ukázalo, že na ňu nemalo nárok, ale peniaze sa podľa dostupných informácií naspäť zatiaľ nepodarilo vymôcť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu