Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

SGI: Sociálne podniky - peniaze pre ľuďí blízkych Smeru a HZDS

BRATISLAVA - Sociálne podniky, ktoré majú znížiť nezamestnanosť, pridelili peniaze ľuďom blízkym vládnym stranám Smer-SD a ĽS-HZDS. Tvrdia to zástupcovia mimovládnej organizácie Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI).

Výber dodávateľov služieb v celkovej hodnote takmer 1,2 milióna eur (zhruba 36 miliónov Sk) pre štyri podniky sa podľa nich uskutočnil bez verejnej súťaže a bol pravdepodobne zmanipulovaný. Na Slovensku pôsobia zhruba dve desiatky sociálnych podnikov.

"Došlo k manipulácii verejného obstarávania tak, že neprebehla súťaž a boli vybraní poskytovatelia, ktorí sú blízki stranám vládnej koalície," tvrdil dnes pred novinármi predseda správnej rady SGI Miroslav Beblavý, ktorý v druhej vláde Mikuláša Dzurindu zastával post štátneho tajomníka ministerstva práce. Upozornil, že zákazky v celkovej hodnote 596.520 eur (17,97 milióna Sk) od Veľkokrtíšskeho a Horehronského sociálneho podniku získal Imrich Héžel zo spoločnosti Progres, ktorý v roku 2002 kandidoval do parlamentu za Smer. Gemerský sociálny podnik zas pridelil zákazku za 298.080 eur (8,98 milióna Sk) Ivanovi Kiráľovi z Econu, ktorý kandidoval za ĽS-HZDS v roku 2006 v obecných voľbách. "Vo štvrtom prípade sme neboli schopní nájsť politické prepojenie, čo neznamená, že tam nie je," doplnil.

Zákazku za 298.440 eur (8,99 milióna Sk) od Revúckeho sociálneho podniku získala spoločnosť Mapa,s.r.o. Košice. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré vznik sociálnych podnikov presadilo, sa od výberu dodávateľov služieb pre sociálne podniky dištancovalo. Odmietlo tiež, že by niekto z úradu ministerky Viery Tomanovej ovplyvnil výsledok výberového konania. "Ministerstvo neriadi žiadne verejné obstarávania, ktoré realizujú sociálne podniky," reagoval mediálny odbor úradu.

Uchádzači o zákazky na dodávku "vzdelávacích modulov praktických zručností" sa podľa výkonného riaditeľa SGI Ctibora Košťála zrejme dohodli aj na cene. "Každý zo sociálnych podnikov vybral uchádzača s najnižšou cenou, ktorá sa od cenového stropu líšila o niekoľko sto eur," uviedol. Ostatné neúspešné ponuky tak podľa neho museli byť vyššie a zároveň sa zmestiť do úzkeho pásma medzi víťaznou cenou a cenovým stropom. "Koordinácia uchádzačov bola pravdepodobná," dodal.

Zástupcovia SGI chcú preto požiadať ministerstvo práce, aby zverejnilo mená ďalších uchádzačov. Zároveň vyzvú Protimonopolný úrad, aby prešetril možné porušenie zákona o ochrane hospodárskej súťaže. Opozícia i médiá viackrát vyčítali vládnym stranám netransparentné nakladanie s verejnými peniazmi. Kreslo ministra výstavby musel pre sporný tender za 3,6 miliardy Sk (119,5 milióna eur) opustiť Marian Janušek (SNS), opozícia podala návrh aj na odvolanie jeho nástupcu Igora Štefanova (SNS), ktorý zmluvu s víťazným konzorciom v pondelok zrušil.

Víťazom tendra zverejneného počas niekoľkých dní na nástenke v budove úradu sa totiž stalo konzorcium, v ktorom pôsobia aj firmy Zamedia a Avocat považované za blízke SNS Jána Slotu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu