Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Bude Európa opäť bez ruského plynu?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Ruský premiér Vladimír Putin v pondelok povedal švédskemu premiérovi Frederikovi Reinfeldtovi, aby sa Európska únia pripravila na možné prerušenie dodávok zemného plynu z Ruska.

Informovala o tom agentúra Reuters. K prerušeniu dodávok zemného plynu by mohlo opätovne dôjsť kvôli absencii platieb zo strany Ukrajiny, cez ktorú do Európy plyn z Ruska tečie. Putin s Reinfeldtom, ktorý je v súčasnosti predsedom Európskej rady, v pondelok hovoril telefonicky.

Putin znepokojil Európsku úniu už v piatok, keď vyhlásil, že "vznikajú problémy s Ukrajinou s platením za energie". Ukrajinská premiérka Julia Tymošenková potom Putinovi povedala, že ukrajinský prezident Viktor Juščenko bráni vydaniu peňazí na zaplatenie ruského plynu.

Kvôli problémom okolo platieb Kyjeva prerušil Gazprom 1. januára tohto roka dodávky plynu Ukrajine a 7. januára dodávky do Európy, ktorá tiekla cez ukrajinské územie. Dodávky plynu pre Európu boli obnovené 20. januára. Prerušenie dodávok vyvolalo v strednej a východnej Európe obavy pred energetickou krízou počas vtedajších prudkých mrazov. Vyriešenie situácie pomohla intervencia európskych politických špičiek vrátane vyslancov českého predsedníctva EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu