Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

SPP dohodol nové zmluvy na dodávky plynu so zahraničím

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Plynárne SPP uzavreli ďalšie kontrakty na dodávky plynu so zahraničnými spoločnosťami. Iformoval o tom dnes hovorca Slovenského plynárenského priemyslu Ondrej Šebesta. Stovky miliónov metrov kubických ročne si plynárne zabezpečili od svojich akcionárov, spoločností GDF Suez a E.ON Ruhrgas.

Výpomocné dodávky pre prípad problémov s prísunom suroviny z Ruska podniku prisľúbila medzinárodná skupina firiem Verbundnetz Gas. Päťročnú zmluvu na dodávku plynu do 500 miliónov metrov kubických ročne uzatvorili plynárne s francúzskym GDF Suez. S ďalším akcionárom, nemeckým E.ON, sa dohodli na dodávkach v dodatočnom objeme do 350 miliónov metrov kubických. Spoločne s kontraktom z konca júna tak E.ON dodá SPP spolu do 850 miliónov metrov kubických suroviny za rok.

"V prípade mimoriadnej situácie tak v súčasnosti vieme získať z diverzifikovaných zdrojov až do približne pätiny ročnej spotreby zemného plynu," poznamenal v tlačovej správe predseda predstavenstva SPP Jean Jacques Ciazynski.

Ďalší kontrakt, ktorý SPP oprávňuje odobrať do 30 miliónov metrov kubických, uzavrel najväčší dodávateľ plynu na Slovensku so spoločnosťou VNG. Dohodnutý objem suroviny môžu plynárne od nej získať v prípade, že budú obmedzené alebo úplne prerušené dodávky plynu z Ruska.

Hlavným dodávateľom plynu pre SPP naďalej zostane ruský Gazprom Export, s ktorým má spoločnosť uzatvorený dlhodobý 20-ročný kontrakt. Slovensko je takmer úplne závislé od dodávok plynu z Ruska cez Ukrajinu. Prísun suroviny z východu sa však začiatkom roka zhruba na dva týždne zastavil pre spor oboch krajín. Zásobovanie plynom v tom čase pomohli SPP udržať dodávky od zahraničných firiem, neskôr bol naštartovaný aj reverzný tok suroviny plynovodom z Česka.

Väčšinu akcií SPP kontroluje štát, balík 49 percent ovládajú E.ON Ruhrgas a GDF Suez. Zahraniční akcionári však majú manažérsku kontrolu v podniku. Okrem materskej spoločnosti patrí do skupiny SPP firma eustream, ktorá má na starosti tranzit plynu cez Slovensko ďalej na západ. Ďalšia dcéra SPP-distribúcia zabezpečuje rozvod plynu v krajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu