Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Súd poslal novácku chemičku do konkurzu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TRENČÍN - Súd poslal do konkurzu spoločnosť Novácke chemické závody, ktorej Európska komisia udelila vysokú pokutu za údajnú kartelovú dohodu s ďalšími firmami. Uznesenie o vyhlásení konkurzu ešte musia zverejniť v Obchodnom vestníku, malo by sa tak stať v najbližších dňoch. Informovali o tom zástupcovia trenčianskeho krajského súdu.

"Okresný súd Trenčín v piatok vydal uznesenie, ktorým rozhodol, že sa vyhlasuje konkurz na majetok dlžníka Novácke chemické závody. Konkurz sa považuje za vyhlásený až zverejnením uznesenia o vyhlásení konkurzu v Obchodnom vestníku," spresnil hovorca krajského súdu Roman Tarabus.

Dlžník je podľa zákona o konkurze a reštrukturalizácii po začatí konkurzného konania povinný obmedziť výkon činnosti len na bežné právne úkony. Zároveň veritelia nemôžu požiadať o exekúciu majetku dlžníka.

O vyhlásenie konkurzu požiadala samotná firma v polovici septembra. Chemička, ktorú kúpila vlani cyperská spoločnosť Disor Holdings Limited, sa vraj dostala do finančných ťažkostí po júlovom udelení pokuty 19,6 milióna eur (590 miliónov korún) od EK. Sankciu v celkovej výške viac ako 61 miliónov eur (1,84 miliardy korún) dostalo deväť spoločností. Podľa komisie sa firmy v rokoch 2004 až 2007 dohodli na cenách a pôsobení na trhu. Podniky obchodujú okrem iného s látkami používanými napríklad v oceliarskom priemysle.

Zástupcovia nováckej firmy označili výšku pokuty za drastickú a likvidačnú. V neistote sa tak ocitli približne dve tisícky zamestnancov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu