Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

KIA nadnes pozastavila pri Žiline výrobu áut pre znížený dopyt

Robotníci v montážnej hale v automobilke Kia Motors.
Robotníci v montážnej hale v automobilke Kia Motors.

ŽILINA - Spoločnosť KIA Motors vo svojom závode pri Žiline nadnes pozastavila výrobu áut pre znížený dopyt zákazníkov. Produkcia motorov pokračovala v nezmenenej trojzmennej prevádzke.

Potvrdil to hovorca KIA Motors Slovakia Dušan Dvořák. K obdobnej odstávke došlo aj pred týždňom. Automobilka nevylúčila, že situácia sa môže v budúcnosti zopakovať.

"Dôvodom odstavenia výroby automobilov je znížený dopyt, ktorý súvisí so súčasnou nestabilnou situáciou na európskom trhu. Výroba automobilov je flexibilná a musí sa prispôsobovať reálnym požiadavkám trhu. Nie je vylúčené, že podobná situácia môže nastať aj v budúcnosti," poznamenal Dvořák.

KIA Motors Slovakia zvýšila vlani medziročne tržby o 24 percent na asi 2,23 miliardy eur (viac než 67 miliárd korún). Vo fabrike pri Žiline vyrobila v minulom roku 201.000 vozidiel, objem produkcie tak medziročne vzrástol o 38 percent. Na prelome rokov však pocítila dôsledky svetovej hospodárskej krízy a produkciu musela pribrzdiť.

Spoločnosť vyrába na Slovensku model KIA cee'd a KIA Sportage. Začiatkom budúceho roka chystá tiež sériovú výrobu nového športovo-úžitkového modelu Hyundai ix35. Podľa pôvodných zámerov chcela automobilka na Slovensku zamestnávať približne tri tisícky ľudí a ročne vyrábať asi 300.000 vozidiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu