Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V auguste sa predalo 7381 áut, viac ako vlani

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Záujem o nové osobné a malé nákladné autá sa v porovnaní s vlaňajškom zvýšil aj v auguste. Odbyt stúpol o 5,38 percenta na 7381 vozidiel. Dnes o tom informovalo Združenie automobilového priemyslu.

Za prvých osem mesiacov roka počet nových zaregistrovaných vozidiel presiahol vlaňajšie výsledky o zhruba 2200 kusov, odbyt podporilo šrotovné.

"Po augustových registráciách je celkový odbyt vozidiel (...) druhýkrát tohto roku opäť v pluse," komentovalo výsledky združenie. Medziročný, asi štvrtinový prepad odbytu áut, ku ktorému došlo v dôsledku hospodárskej krízy najmä v úvodných mesiacoch roka, sa vyrovnal vďaka šrotovnému ešte v júni.

Po výraznom znížení predaja vozidiel vláda na jar spustila dve vlny šrotovného. Príspevkami na kúpu nového auta výmenou za likvidáciu staršieho vozidla, na ktoré vyčlenila celkovo 55,3 milióna eur (1,67 miliardy Sk), podporila odbyt viac ako 40.000 áut.

Najžiadanejšou značkou zostala aj česká Škoda, ktorá za prvých osem mesiacov predala 10.820 vozidiel a dosiahla trhový podiel 16,20 percenta. Druhé miesto predajnosti obhájil francúzsky Renault (10,94 percenta), nasledovala značka Peugeot (8,24 percenta) a juhokórejská Kia (7,72 percenta).

Počas prvých ôsmich mesiacov bolo zaregistrovaných 256 nových nákladných áut do 12 ton, čo je takmer 64 percent menej ako v rovnakom období vlani. V kategórii nákladných vozidiel nad 12 ton bol medziročný pokles vyše 75-percentný. Do konca augusta sa predalo 365 nových autobusov, ktorých odbyt medziročne klesol o 5,20 percenta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu