Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

NBS je stále nespokojná s vývojom kurzu slovenskej koruny

BRATISLAVA - Po posúdení najnovšieho vývoja a situácie na finančnom trhu Banková rada Národnej banky Slovenska (NBS) opätovne rozhodla o odmietnutí všetkých ponúk v pravidelnom dvojtýždňovom repo tendri.

Ako informoval hovorca centrálnej banky Igor Barát po rokovaní Bankovej rady NBS pod vedením jej guvernéra Ivana Šramka, dôvodom je pretrvávajúca nespokojnosť centrálnej banky s vývojom slovenskej koruny, ktorá od začiatku tohto roka posilnila voči referenčnej mene euro o 1,8 percenta.

V utorok centrálna banka tretíkrát po sebe odmietla celý dopyt bánk v sterilizačnom repo tendri. Dopyt bánk sa v tohtotýždňovom repo tendri centrálnej banky vyšplhal podľa dílera Slovenskej sporiteľne Vladimíra Jaškoviča až na 282,345 mld. Sk. V predchádzajúcom týždni chceli banky uložiť v NBS na dva týždne 253 mld. Sk a predtým 116,1 mld. Sk.

Vzhľadom na mimoriadne vysoký prebytok zdrojov v bankovom sektore by bankové domy mohli podľa Jaškoviča v utorok uložiť na jednodňovej báze v centrálnej banke okolo 300 mld. Sk. Kurz koruny a referenčného eura otváral pri úrovni 38,055 / 085 SKK/EUR. V súčasnosti sa drží okolo úrovne 38,070 / 090 SKK/EUR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu