Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

SE vlani dosiahli tržby a výnosy vo výške 55,077 mld. Sk

BRATISLAVA - Slovenské elektrárne, a.s. (SE) dosiahli v minulom roku podľa neauditovaných výsledkov celkové tržby a výnosy na úrovni 55,077 mld. Sk, čo v medziročnom porovnaní predstavuje pokles o 509 mil. Sk.

"Tento vývoj bol ovplyvnený otvorením trhu s elektrinou na Slovensku, ako aj trendom v spotrebe elektriny. Spoločnosť výpadok v tržbách na tuzemskom trhu vo výške 4 mld. Sk nahradila zvýšenou aktivitou na zahraničných trhoch," uviedol generálny riaditeľ SE Miroslav Rapšík. Celkové náklady spoločnosti predstavovali vlani 53,391 mld. Sk, v porovnaní s predchádzajúcim rokom sa náklady znížili o 710 mil. Sk. "Túto úroveň nákladov dosiahla spoločnosť na základe úsporných opatrení," dodal Rapšík.

SE predpokladajú, že vlani zaznamenali zisk po zdanení vo výške 1,733 mld. Sk. V roku 2003 dosiahli elektrárne podľa neauditovaných výsledkov čistý zisk vo výške 1,31 mld. Sk. Celkový dlh elektrární ku koncu decembra predstavoval 50,9 mld. Sk. SE tak medziročne znížili dlh o približne 8 mld. Sk. Slovenské elektrárne vlani preinvestovali 3,381 mld. Sk. Najviac investícii smerovalo na zvýšenie jadrovej bezpečnosti a odolnosti jadrovej elektrárne V 2 Jaslovské Bohunice, konzerváciu 3. a 4. bloku Atómovej elektrárne Mochovce a finálne spracovanie kvapalných rádioaktívnych odpadov v Mochovciach.

Spoločnosť plánuje v tomto roku zisk na úrovni 492 mil. Sk za predpokladu prevádzkovania priemerne dvoch blokov tepelných elektrární. Zisk by mal podľa Rapšíka klesnúť hlavne kvôli zvýšeniu nákladov, ako sú spoplatnenie hydroenergetického potenciálu za viac ako 420 mil. Sk, zmeny v sadzbách dane z nehnuteľností a nárast ceny palív, najmä plynu.

"Nárast nákladov by tak celkovo predstavovať 670 mil. Sk. Tieto náklady si elektrárne nemohli uplatniť v predajných cenách elektriny pri dlhodobých kontraktoch," povedal Rapšík. SE očakávajú kvôli nízkym cenám podporných služieb na slovenskom trhu oproti plánu na rok 2005 pokles tržieb za podporné služby vo výške približne 2 mld. Sk. "Úrad pre reguláciu sieťových odvetví preto musí zanalyzovať oprávnené náklady pre elektrárne," uviedol Rapšík.

V minulom roku vyrobili zdroje Slovenských elektrární spolu 25 575,4 gigawatthodín (GWh) elektriny s medziročným indexom 0,982. Elektrárne splnili svoj obchodný plán na 96,4 %. Ročné maximum dosiahli Slovenské elektrárne (SE) 25. novembra vo výške 3 753 megawattov a v ten istý deň bola aj maximálna výroba 82 585 megawatthodín (MWh). Jadrové elektrárne mali najväčší podiel na výrobe SE, a to 66,6 %. Bloky jadrových elektrární spolu vyrobili 17 025,6 GWh. Podiel tepelných elektrární na výrobe SE dosiahol 18 %. Spolu tepelné elektrárne vyrobili 4 608,1 GWh. Celkovo za minulý rok vyrobili vodné elektrárne 3 941,7 GWh elektriny a ich podiel na výrobe SE predstavoval 15,4 %.

SE tiež vykupujú produkciu elektriny z Paroplynového cyklu (PPC), a.s. Bratislava, ktorú v mixe ponúkajú svojim odberateľom. PPC vyrobil vlani celkovo 1 065,7 GWh elektriny. Slovenské elektrárne predpokladajú v tomto roku predaj elektriny na domácom trhu a v zahraničí na úrovni minimálne 23,7 tis. GWh.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu