Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dodávatelia Ficovi prisľúbili dostavbu Mochoviec načas

prehliadka Mochoviec
prehliadka Mochoviec

MOCHOVCE - Premiér Robert Fico počas dnešnej návštevy atómovej elektrárne Mochovce potvrdil, že termíny dostavby 3. a 4. bloku elektrárne budú dokončené podľa plánov koncom roku 2012 a v auguste, resp. v septembri 2013.

"Tieto dátumy boli potvrdené všetkými dodávateľmi. Je to extrémne krátky čas na dokončenie atómovej elektrárne," informoval ďalej premiér po tom, čo sa oboznámil s dostavbou 3. a 4. bloku EMO.

Za kľúčové pre začiatok dostavby zakonzervovanej stavby označil podpísanie série kontraktov v júni tohto roka s hlavnými dodávateľmi za viac ako 1,5 mld. eur. Celkové náklady na dostavbu oboch blokov predstavujú zhruba 2,8 mld. eur. Premiér je spokojný, že Slovenské elektrárne a ich dodávatelia ho ubezpečili, že stavba sa bude stavať v takom tempe a kvalite, ako sa očakávalo.

Vláda podľa neho tlačila investora SE na čo najrýchlejšiu dostavbu oboch blokov najmä pre zabezpečenie energetickej bezpečnosti. Zakonzervované technické zariadenie na dostavbe blokov sú podľa neho v dobrom stave, pretože sa do ich udržiavania investovali každoročne značné prostriedky. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek informoval, že na stavbe sa pripravujú práce na montáž technologických zariadení. "Na stavbe pracuje v súčasnosti 670 zamestnancov, ktorí sú plne vyťažení," povedal.

O rok v lete sa má počet pracovníkov na dostavbe atómových blokov zvýšiť na štyritisíc. Tretí a štvrtý blok EMO po dostavbe budú mať spolu kapacitu 880 MW a čiastočne nahradia doterajšiu výrobnú kapacitu v objeme 3 850 MW, ktorú musí Slovensko postupne vyraďovať z prevádzky. "Musíme to postupne nahrádzať a preto budeme v tomto procese pokračovať. Z hľadiska určitej vyváženej bilancie potrebujeme túto výrobnú kapacitu nutne v roku 2013," povedal Jahnátek o nevyhnutnosti dodržania termínov dostavby 3. a 4. bloku EMO.

Premiér Fico návštevou Mochoviec absolvoval ďalšiu etapu svojich návštev po veľkých stavbách. Začiatkom tohto týždňa sa v Bratislave oboznámil s výstavbou nového terminálu na Letisku M. R. Štefánika, potom navštívil stavenisko, kde prebieha rekonštrukcia zimného štadióna Ondreja Nepelu ako aj rekonštrukciu bratislavského hradu a vo štvrtok bol aj na stavbe diaľničného úseku D1 Vrtižer-Sverepec pri Považskej Bystrici. Slovenské elektrárne, a.s. musia pre dostavbu 3. a 4. bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO) uzavrieť viac ako 300 kontraktov.

Začiatkom júna tohto roku už SE oficiálne podpísali kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby EMO, a to so spoločnosťami Škoda Jadrové strojírenství (JS), Atomstrojexport, VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice a Enel Ingegneria & Innovazione. Dostavba Mochoviec by si mala vyžiadať investície vo výške 2,775 mld. eur. Práce na dostavbe 3. a 4. bloku EMO začali SE oficiálnym otvorením 3. novembra minulého roka. Dostavba EMO by mala byť podľa plánu ukončená v roku 2012, resp. 2013.

Tretí blok chcú SE prifázovať do elektrickej siete v jeseni 2012 a štvrtý blok o osem mesiacov neskôr, v roku 2013. Dostavané bloky budú mať výkon 880 megawattov. Počas dostavby EMO bude v Mochovciach pracovať približne 3 500 ľudí, pričom 200 až 300 stálych pracovných miest by malo vzniknúť po sprevádzkovaní blokov. Na výstavbu tretieho a štvrtého bloku EMO sa k 1. januáru 2008 vynaložilo 347 mil. eur.

Suma odráža hodnotu iba tých zariadení a stavieb, ktoré je možné použiť pri dostavbe 3. a 4. bloku. Rozostavanosť stavebnej časti tretieho a štvrtého bloku je na úrovni približne 70 % a technologickej časti na 30 %. Vlastníkom akcií Slovenských elektrární sú Fond národného majetku SR, ktorý kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá drží 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do SE v apríli 2006.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu